dijous, 27 de novembre de 2014

L'innovador bisturí electrònic d'Apeiron Medical ja es fa servir en una desena d'hospitals

Posar al mercat nous dispositius o instruments mèdics és un repte a l'abast de molt poques empreses i països avui dia. Per aconseguir-ho és imprescindible disposar d'una base científica molt sòlida i d'un ampli equip de professionals -metges i enginyers, entre d'altres- capaç d'aplicar aquests coneixements a la pràctica mèdica diària.

Apeiron Medical és un dels exemples més joves de Catalunya i Espanya en aquest esforç per millorar la salut pública mitjançant la investigació, desenvolupament, fabricació i comercialització de dispositius mèdics innovadors. En el cas concret d'aquesta empresa nascuda el maig del 2010, l'esforç se centra en la creació de dispositius que millorin la pràctica de la cirurgia oncològica.

El primer resultat pràctic d'aquest treball és el Coolinside, un innovador elèctrode que utilitza la radiofreqüència per tallar i extirpar tumors al fetge. L'ús d'aquesta mena de bisturí electrònic permet reduir de manera molt significativa la sagnia que es produeix en les intervencions de tumors al fetge, un dels problemes més importants amb què es troben els cirurgians especialitzats en aquest tipus de tractaments.


"La idea del Coolinside va sorgir l'any 2006 a partir de la feina que des de fa diversos anys portem a terme els investigadors de diversos centres i especialitats -en camps com per exemple la biomedicina i l'enginyeria-, que formem part del projecte Metablate i del grup d'investigació Teràpies d'Hipertermia Localitzada", recorda el doctor Fernando Burdio, cirurgià del departament de cirurgia general i cirurgia digestiva de l'hospital del Mar (Barcelona) i cofundador d'Apeiron Medical juntament amb Enrique Berjano, professor associat del departament d'enginyeria electrònica de la Universitat Politècnica de València.

El projecte Metablate treballa des del 2000 en el desenvolupament de tecnologia aplicada a la medicina i, en concret, a nous dispositius mèdics basats en teràpies d'ablació amb ajuda de diversos tipus d'energia (làser, microones, radiofreqüència o ultrasò). "A mesura que desenvolupem investigació bàsica, ha anat apareixent també tecnologia i hem desenvolupat instruments fins a arribar a les primeres patents", recorda el doctor Fernando Burdio, també professor a la Universitat Pompeu Fabra.

El dispositiu Coolinside va ser patentat per la Universitat de Barcelona mitjançant un acord entre les diverses universitats participants en el projecte d'investigació, i la llicència per al seu desenvolupament i comercialització internacional va ser transferida a Apeiron Medical, constituïda com a spin-off de la Universitat Politècnica de València. Entre el 2006 i el 2008 es va posar a prova aquest instrument en animals d'experimentació amb ajuts econòmics de l'administració central, el programa Acció de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de València.

Quan es va confirmar la seguretat i l'eficàcia d'aquest dispositiu en animals, es va plantejar un assaig clínic en humans, que es va dur a terme a l'hospital del Mar entre els anys 2008 i el 2010 sota la supervisió de l'Agència Espanyola del Medicament. Els primers prototips van ser construïts per a Apeiron Medical per l'empresa suïssa Medical Electronics (Medelec) i paral·lelament es van continuar fent treballs d'enginyeria per millorar el disseny definitiu del dispositiu, en aquest cas amb l'ajuda de la Universitat Politècnica de València.

Els primers models d'aquest innovador instrument mèdic van arribar al mercat el 2012 i entre els seus primers usuaris destaquen els serveis de cirurgia dels hospitals del Mar i Clínic de Barcelona, el Clínic de Saragossa i l'hospital de San Chinarro de Madrid. El Coolinside ha començat a comercialitzar-se a escala internacional i ja està sent utilitzat amb èxit en una desena d'hospitals.

"Els resultats són molt satisfactoris, i es constata una reducció de sagnia important en els pacients intervinguts amb el Coolinside i una reducció significativa de l'estada hospitalària -d'11 a 6 dies-, segons dades de l'estudi fet a l'hospital del Mar de Barcelona", explica el doctor Burdio. "El dispositiu Coolinside redueix la pèrdua de sang i, per tant, la necessitat de transfusions, i per tant s'abarateixen els costos; a més també permet reduir el temps de cirurgia perquè el mateix dispositiu talla i coagula", detalla el doctor Fernando Burdio.

Falten inversors privats per als nous projectes

La tecnologia sanitària és un mercat amb una normativa europea molt estricta en àrees com el marge de riscos per a la salut dels pacients. A més, la crisi econòmica ha repercutit negativament en la capacitat dels centres sanitaris per adquirir nous productes d'alta tecnologia i aquesta situació està afectant Apeiron Medical, reconeix el doctor Fernando Burdio. Entre els principals reptes per a la consolidació i creixement de l'empresa, el doctor Burdio destaca les dificultats trobades fins ara per incorporar inversors privats.

Malgrat tot, Apeiron Medical treballa ara en els assajos clínics d'un segon instrument mèdic innovador anomenat Gnomon. Mentre que Coolinside és un bisturí amb un elèctrode que utilitza la radiofreqüència per tallar tumors que es poden extirpar, Gnomon s'utilitza per eliminar aquells tumors que no es poden extirpar, amb ajuda d'un elèctrode que produeix l'ablació per radiofreqüència del teixit tumoral de manera que es garanteix que tot el tumor queda a la zona tractada.

[Article publicat el 21 de setembre de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada