dilluns, 7 d’abril del 2014

Actio Arte y Ciencia SL, 'spin-off' de la UPC, explica els secrets de les falsificacions en l'art

El pintor i cartellista Ramon Casas i Carbó, autor d'olis tan famosos com La càrrega, va morir el 1932 i no va poder pintar amb blau de ftalocianina, un producte descobert el 1936. Per tant, si algú presenta una pretesa obra de Casas i identifiquem ftalocianina entre els compostos de la pintura podem estar segurs que es tracta d'una atribució errònia o, en el pitjor dels casos, d'una falsificació.

Els blaus i verds de ftalocianina han servit per descobrir molts enganys. "Hi ha diversos dibuixos pintats entre el 1915 i el 1922 que s'atribueixen a Ricard Opisso que són absolutament falsos, perquè no els va pintar ell, i no els va poder pintar perquè en aquella època no existien aquests pigments", detalla Sergio Ruiz Moreno, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i director d'investigació d'Actio Arte y Ciencia S.L.

La teoria és ben senzilla: un quadre no pot haver estat pintat amb un pigment que encara no s'havia descobert. Però a la pràctica no és tan fàcil. Per localitzar ftalocianina en un oli fa falta una bona base científica i el treball d'un equip d'experts com el d'Actio, una empresa sorgida (spin-off) de la UPC i especialitzada en anàlisis científiques no destructives per a conservació, datació i catalogació objectiva d'obres d'art...

Per descobrir la presència de la ftalocianina, els científics d'aquesta spin-off de la UPC fan servir l'espectroscòpia Raman, una tècnica d'anàlisi que amb l'ajuda d'una font de llum làser permet identificar pigments, en estat sòlid o líquid, de manera no destructiva (no cal agafar mostres de les obres d'art). "La informació molecular que s'aconsegueix amb aquest sistema no deixa cap dubte, perquè cada material té el seu propi espectre característic", indica el professor Ruiz Moreno.

La detecció de ftalocianina amb espectroscòpia Raman és sol un exemple dels recursos tècnics i de les aplicacions pràctiques que ofereix aquesta spin-off de la UPC. Actio ha investigat científicament mig miler d'obres d'art d'èpoques molt diverses, des d'exvots ibèrics fins a pintures del segon terç del segle XX, passant per talles policromades, diorames, mapes, dibuixos, ceràmiques i pintures de cavallet.

Entre els projectes d'investigació en els quals treballen a Actio actualment destaca el desenvolupament d'una metodologia per distingir pigments naturals de les seves versions sintètiques. Aquesta tecnologia es pot aplicar, per exemple, per distingir entre el blau marí que històricament s'obtenia del lapislàtzuli i la versió sintètica desenvolupada a partir del 1928. El professor Ruiz Moreno explica que, "químicament, el blau marí sintètic és idèntic al lapislàtzuli, però investigant amb moltíssima profunditat es pot arribar a distingir-los, cosa que permet datar una obra a partir del 1928".

Estudis sobre el modernisme català

En un altre treball seu més recent, Actio ha utilitzat la reflectometria infraroja per investigar el dibuix subjacent en diverses obres del Museu del Modernisme Català. Aquesta tècnica permet descobrir el procés artístic que el pintor du a terme a través d'una sèrie de passos, com els dibuixos preliminars i la seva quadrícula, correccions, elements eliminats, penediments, així com restauracions a què s'ha sotmès alguna de les obres. Una selecció de la tasca d'Actio en 12 d'aquestes obres ha estat presentada a l'exposició temporal Mysteria, al mateix Museu del Modernisme Català.

Actio Arte y Ciencia S.L. es va constituir formalment el juliol del 2009, però alguns membres de l'equip fundador treballaven en la tecnologia que fa servir aquesta spin-off des de molt temps abans. Un dels moments decisius del projecte va ser la concessió, el 2006, del primer premi en la 6a edició del concurs d'idees de negoci organitzat pel Cidem i una dotzena d'universitats i escoles de negoci de Catalunya. Aquest guardó va permetre dur a la pràctica una iniciativa empresarial que des de feia temps rondava pel cap dels seus promotors.

Actio és l'única empresa d'Espanya especialitzada en l'aplicació de l'espectrometria Raman en l'art, i actualment està formada per un equip d'11 persones, 4 dels quals són professors universitaris.

"Actio Arte y Ciencia és una empresa, però també és una extensió d'un grup universitari de la UPC que permet transferir el coneixement universitari al mercat i, d'altra banda, donar suport econòmic a estudiants que fan la tesi doctoral", explica el director d'investigació.

Un edifici per portar coneixement al mercat

La seu i el laboratori d'Actio Arte y Ciencia SL estan ubicats a l'edifici K2M, al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El K2M (Knowledge To Market) va ser inaugurat l'any 2009 com a infraestructura destinada a impulsar i oferir serveis de valorització de la investigació i de la transferència de tecnologia.

Aquest edifici de 3.334 metres quadrats construïts acull en l'actualitat 17 empreses i centres d'investigació, entre els quals destaquen el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), el Laboratori de Càlcul Numèric (LaCàN), Barcelogic Solutions, Apliter Termografia Aplicada, Zonair 3D i la mateixa Actio Arte y Ciencia.

El programa K2M de la UPC, del qual forma part aquest edifici, va ser constituït com un nou mecanisme de gestió i suport a la innovació que facilita la definició, l'organització i el desenvolupament de projectes rellevants de base tecnològica, basats en la col·laboració entre la universitat i l'empresa i orientats a productes i serveis que podrien ser objecte d'una explotació conjunta posterior. Tant el programa com el mateix edifici K2M miren de desenvolupar un concepte de centre universitari inspirat en models internacionals com els existents a Cambridge (Regne Unit) o el de SRI, a Stanford (Califòrnia, Estats Units).

[Publicat el 6 d'abril de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. 

No us perdeu cada diumenge els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia i l'edició Premium, per a subscriptors.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada