diumenge, 29 de desembre del 2013

ZeClinics, impulsada per la UPF i el CRG, posa a prova medicaments amb l’ajuda del peix zebra

Si algun aficionat als aquaris domèstics rep informació sobre una empresa que es dedica al peix zebra, pensarà que es tracta d'una nova oferta per omplir la peixera amb exemplars d'aquesta espècie tropical dòcil i prolífica. Però, en ocasions, les aparences enganyen.

Malgrat estar centrada en treballs amb el peix zebra, ZeClinics és una empresa amb base científica que es dedica a la investigació sobre nous medicaments en camps com el càncer o la neurologia. Els quatre socis fundadors procedeixen de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

El director científic de ZeClinics recorda que la ciència moderna utilitza el peix zebra “per entendre com funciona la malaltia humana i per trobar nous fàrmacs que puguin atacar o alleujar aquesta malaltia”. Aquest tipus d’estudis es du a terme des de fa anys amb ratolins de laboratori, però el peix zebra és un organisme molt més barat de mantenir, molt més senzill de manipular genèticament i, pel fet de tenir un nombre alt de progènies, permet fer molts experiments simultàniament.

“Amb peixos zebra podem posar a prova en un dia l’efecte de 20 medicaments diferents, una cosa impensable amb ratolins, o mirar 40 fenotips diferents, una cosa també impossible amb rosegadors”, concreta el director científic de la nova empresa. En fer les proves amb un nombre elevat de peixos, els resultats tenen una validesa estadística molt superior a la d’experiments amb un nombre limitat de ratolins. El peix zebra permet estudiar, per exemple, la formació del cor o la seva funcionalitat, o la formació del fetge. “Amb el model del peix zebra s’està estudiant el càncer, immunologia, neurologia, problemes de cor, genètica o l’abús de drogues, per citar alguns exemples”, apunta Javier Terriente.

[Fragments del reportatge publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement 'Diners' del diari 'La Vanguardia'. Article disponible en l'edició paper i en l'edició digital 'Premium' -per a subcriptors-. Text: Joaquim Elcacho]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada