diumenge, 1 de desembre del 2013

Nous medicaments basats en la química verda. L'experiència d'èxit de Plasmia Biotech

Els canvis sempre són difícils, i en la indústria química, també. Un dels motors de canvi que més bé funciona en tots els camps consisteix a demostrar que hi ha maneres diferents de fer les coses i que, a més, els nous procediments poden ser més eficients, rendibles i, fins i tot, menys perjudicials per al medi ambient.

L’empresa Plasmia Biotech SL va néixer a Barcelona l’any 2010, gràcies a un grup de científics espanyols formats als Estats Units que volien posar en pràctica nous procediments per a la fabricació de compostos o principis actius que es fan servir en la fabricació de medicaments. La base d’aquesta alternativa és el que es coneix com a química verda, que té entre els seus objectius principals el disseny de processos i la fabricació de compostos amb una menor utilització de productes químics.

En el cas de Plasmia, “l’objectiu ha estat des d’un principi la producció de manera més ràpida i neta d’algunes molècules d’ús farmacològic que fins ara es fabriquen amb processos químics llargs, complexos i que generen grans quantitats de residus”, explica el conseller delegat de l’empresa, Esteve Guardia. Treballar en un camp tan competitiu a escala internacional com el de la biotecnologia no és fàcil, però els tècnics de Plasmia Biotech estan convençuts que les seves propostes s’obriran camí.

Una de les primeres propostes concretes de Plasmia Biotech ha estat el disseny de nous processos de fabricació per als anomenats anàlegs nucleòsids, compostos que interfereixen en la síntesi de l’ADN i que s’utilitzen en medicaments contra el càncer o contra la sida.

(Fragments inicials del reportatge publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement Diners del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. Reportatge disponible en edició paper i edició digital Premium, només per a subscriptors).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada