diumenge, 18 d’agost del 2013

Pa sense gluten gràcies a la ciència, Felnuti. Reportatge a la pàgina 'De la ciència al mercat'

Felnuti, una empresa nascuda al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, desenvolupa productes innovadors per millorar la qualitat de vida dels celíacs.

[Entradeta de l'article publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement Diners del diari 'La Vanguardia':]

Pot semblar estrany que un aliment tan antic com el pa cridi l’atenció de la ciència moderna. De tota manera, la proposta té una explicació molt fàcil si es té en compte que hi ha persones que no poden menjar pa de formulació tradicional (amb farina de blat) a causa d’una intolerància de base genètica al gluten, la malaltia celíaca.

Conscients d’aquest condicionant de salut i alimentació, un grup d’experts del Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (Cerpta) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb l’empresa farmacèutica Uxafarma, va presentar l’any 2006 el desenvolupament d’un pa sense gluten amb una textura i gust molt similars als del pa tradicional.
Dos anys més tard es va constituir al Parc de Recerca de la UAB una spin-off o empresa de base tecnològica sorgida d’aquesta universitat que es va especialitzar en la fabricació i venda de farina, pa i productes de pastisseria aptes per a celíacs. L’activitat de la nova empresa Felnuti i la línia de productes que ofereix, amb el nom comercial de Celipan, es van posar en marxa l’any 2009.

“Felnuti es va centrar en un primer moment en la introducció del concepte de producte fresc per al pa sense gluten i va tractar d’oferir a les persones celíaques aliments del dia com els que es poden trobar als forns de pa”, recorda Àlex Comajuan, cofundador i actual director de l’empresa. La farina sense gluten que fa servir l’empresa Felnuti per als productes que elabora està composta bàsicament de blat negre, midó de blat de moro i farina de soja, i, a part d’aportar una garantia de consum per als celíacs, permet produir peces de pa i pastisseria amb una aparença i qualitat perfectament competitiva amb el pa tradicional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada