diumenge, 11 d’agost del 2013

Medicaments que s’activen quan els toca la llum. Article a la pàgina 'De la ciència al mercat'

Entradeta de l'article publicat l'11 d'agost 2013 a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement Diners del diari La Vanguardia:

Un dels principals objectius de la medicina moderna és reduir els efectes secundaris dels fàrmacs, especialment per evitar que els productes o tractaments adreçats a un òrgan o part del cos perjudiquin la resta de l’organisme.

Durant els darrers anys s’han desenvolupat diverses estratègies per mirar d’afinar la punteria dels medicaments. Un dels conceptes més innovadors en aquest camp és l’opto-farmacologia o creació de molècules regulades per llum, és a dir, substàncies que s’activen i comencen a funcionar com a medicaments en una zona determinada del cos quan reben una llum externa.

Simplificant, amb un exemple no necessàriament real, imagineu-vos que una persona que té mal al genoll es pren un calmant en forma de pastilla. Amb un tractament habitual, el medicament pot afectar tot el cos, mentre que amb una molècula regulada amb llum el calmant s’activa localment i durant el temps que es vol quan s’exposa el genoll afectat a una font de llum d’un color determinat.

Un dels equips internacionals que està treballant intensament en el desenvolupament de molècules regulades per llum és el que lidera Pau Gorostiza, professor Icrea de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). El 2008 Gorostiza va aconseguir un projecte concedit a joves investigadors (Starting Grant) del Consell Europeu d’Investigació (ERC, segons les sigles en anglès) per desenvolupar el projecte OpticalBullet de control de la neurotrans-missió amb llum (o amb els anomenats commutadors òptics). Aquesta mateixa línia d’investigació ha aconseguit una altra ajuda d’aquest organisme europeu en la convocatòria Proof of Concept 2012-2013, destinada a fer un pas endavant per a possibles aplicacions pràctiques en projectes subvencionats anteriorment pel mateix ERC.

“L’objectiu d’aquest projecte, per al qual hem rebut l’ajuda del Consell Europeu d’Investigació, no és fer investigació bàsica sinó utilitzar les molècules regulades amb llum que ja hem desenvolupat en col·laboració amb Amadeu Llebaria (CSIC Barcelona) i Francisco Ciruela (Universitat de Barcelona) per posar a prova aplicacions mèdiques concretes que puguin atreure inversors”, explica Pau Gorostiza.

El projecte, anomenat Theralight, es va posar en marxa a finals del mes de juliol passat amb una ajuda de 150.000 euros, i durant un any avaluarem la possible toxicitat dels compostos, el seu potencial terapèutic, els avantatges competitius que tenen respecte d’altres productes i si identifiquem una aplicació prometedora, durant els últims mesos d’aquest període l’exposarem a inversors per finançar la fase d’estudis clínics, que és imprescindible per comercialitzar medicaments nous”, detalla l’investigador de l’IBEC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada