dimarts, 9 d’abril del 2013

Una xarxa de vigilància detecta l'impacte de la sequera del 2012 en els boscos de Catalunya

Zones de bosc especialment afectades al 2012 per la sequera 
Unes 23.500 hectàrees de bosc van presentar l'any passat signes de decaïment o debilitament a causa dels cinc mesos de sequera extrema, segons les dades presentades ahir pels responsables de la xarxa DeBosCat, una iniciativa impulsada per departament d'Agricultura i coordinat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf).

La nova xarxa de seguiment de l'estat de les masses forestals de Catalunya va permetre detectar l'any passat 527 episodis de decaïment forestal (esgrogueïment, pèrdua de fulles o mort d’arbres) que han afectat amb més severitat les rouredes i alzinars de Catalunya. Al 2012 els boscos d’Osona i el Berguedà van ser els més perjudicats per la sequera extrema.

Jordi Martínez-Vilalta, investigador del CREAF que coordina el projecte, destaca que és la primera vegada que podem conèixer amb exactitud l’impacte que ha tingut en les masses forestals un fenomen climàtic com una sequera i fer comparacions amb anys anteriors.

Segons les últimes dades del Mapa de Cobertes del Sòl (MCSC) de l’any 2009, Catalunya té 1.348.192 hectàrees de superfície boscosa, un 42,4% del seu territori. Si comparem les dades amb les de l’any 1993 (les de la primera edició de l’MCSC), veurem que, en els darrers 16 anys, Catalunya ha guanyat 78.567 ha de bosc.

+ Informació: Nota del CREAF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada