dimecres, 6 de març del 2013

Les quotes per a dones no solucionen les desigualtats en el món de la recerca científica

Isabelle Vernos
L'establiment de quotes per a dones en l'assignació de places per a la investigació o càrrecs de responsabilitat en l'àmbit de la ciència no és cap solució màgica per desfer la desigualtat de gènere en aquest sector. Més encara, en alguns casos, les quotes obligatòries poden dificultar el treball de les dones. Aquestes són algunes de les reflexions que s'inclouen en un article que publica aquesta setmana la revista Nature firmat per Isabelle Vernos, investigadora ICREA al Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i membre del consell científic del Consell Europeu de Recerca (ERC, per les sigles en anglès). L'article s'inclou en un apartat especial de Nature sobre dones i recerca que es publica coincidint amb la celebració internacional, el 8 de març, del dia de la dona treballadora.

A banda de les dades ja conegudes sobre el nombre relativament baix de dones en àrees com el professorat  universitari o els llocs de responsabilitat en la carrera científica, Vernos exposa algunes reflexions a la vegada realistes i provocadores. Per exemple, prenent com a referència les dades de l'ERC, nega que la desigualtat de gènere en l'assignació de beques o places estigui motivada per l'escassa presència de dones en els panels o equips de selecció. De fet, quan els tribunals estan formats a parts iguals per homes i dones també es manté la desigualtat de gènere -a favor dels homes- en els candidats seleccionats. En aquest cas, a més, si s'obliga a formar panels o tribunals amb igualtat de gènere s'està forçant a treballar més a les poques dones que poden cobrir aquestes places de responsabilitat.

Isabelle Vernos considera que les quotes obligatòries no són la millor manera per avançar en la igualtat i apunta que hi han altres bones pràctiques que poden ser més efectives, com programes de tutoria, les polítiques favorables a la família o la transparència en la contractació, a més d'altres accions que cal anar descobrint i posant en pràctica.

En qualsevol cas, la investigadora del CRG defensa una societat que reconegui el talent i ofereixi igualtat d'oportunitats per a tothom a través de decisions basades en l'evidència.

Nota: Dissortadament, l'article original d'Isabelle Vernos no es pot consultar gratuïtament a Nature
Editorial a Nature: Science for all http://www.nature.com/news/science-for-all-1.12535
"Many women are deterred from pursuing a career in science at the highest levels. Much more must be done to address the reasons behind this potential waste of human talent".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada