dijous, 28 de febrer del 2013

Quatre biòlegs proposen a 'Science' un sistema legal per a la venda de banyes de rinoceront

Quatre investigadors especialitzats en gestió ambiental d'Austràlia, França i Zimbabwe proposen aquesta setmana en un article que es publica a la revista Science la creació d'un sistema controlat de venda legal de banyes de rinoceront. El experts indiquen que la implantació d'un sistema regulat d'extracció de banyes de rinoceront blanc (sense la mort de l'animals) i el comerç d'aquest producte a través d'un organisme regulador d'abast internacional permetria garantir la supervivència de l'espècie, ara amenaçada per la caça furtiva.

La banya del rinoceront té ara un valor superior a la de l'or, els diamants o la cocaïna al mercat negre. Per aquest motiu, la caça furtiva a països com Sud-Àfrica ha augmentat en una mitjana del 200% anual en els últims cinc anys, recorden els autors de l'article. Si aquestes tendències es mantenen, la població salvatge de rinoceront a l'Àfrica pot desaparèixer en només dues dècades.

Caça furtiva de rinoceront a Sud-Àfrica (exemplars/any)
Un comerç regulat acuradament jurídic basat en l'aprofitament humà i renovable de banya de rinoceronts blancs vius pot reduir en bona mesura la caça furtiva. Els experts recorden que les banyes de rinoceront es componen completament de la queratina renovable i que els caçadors maten l'animal com el sistema més ràpid per aconseguir les seves banyes de forma il·legal.

Els autors de l'estudi indiquen que una població controlada de 5.000 rinoceronts blancs seria suficient per atendre la demanda de banyes i que els ingressos generats en aquesta activitat serviria per ajudar les poblacions humanes locals i millorar la protecció de l'espècie en el medi natural.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada