dissabte, 16 de desembre de 2017

Kamleón Ventures: sensors intel·ligents que faciliten la pràctica esportiva

Del 26 de novembre al 6 de desembre es va celebrar a Perú la Marató de les Sables (Marató de les Sorres), amb sis etapes i 250 quilòmetres de recorregut pel desert d'Ica. Es tracta sense dubte d'una de les proves més exigents de la creixent moda dels extres esportius.
Per als milers de persones de tot el món que presenten el seu cos a aquest tipus d'exercicis de gran resistència, resulta imprescindible disposar de dades que assegurin el manteniment de les seves bones condicions físiques; entre les que s'inclou la correcta hidratació del seu cos.
En poc temps, una empresa sorgida de la Universitat Rovira i Vigili (URV) podria tenir en el mercat una resposta efectiva, senzilla i econòmica per cobrir aquesta necessitat dels esportistes de gran nivell. La companyia Kamleon Ventures, en concret, ha desenvolupat i està en fase de registre de patent internacional d'un innovador sistema portàtil basat en materials intel·ligents que facilita als esportistes minimitzar el risc de patir dehydratació.

El projecte de creació de Kamleón Ventures va sorgir fa cinc anys quan els seus promotors van arribar al convenciment que el treball científic que es va desenvolupar a la URV va poder ser útil en diversos sectors de la societat. En concret, es va considerar que es va haver de portar al mercat els resultats d'un camp de recerca que donaria resposta a necessitats d'esportistes interessats a conèixer què passa en el cos a nivell químic quan es realitzen exercicis molt exigents.
Els socis fundadors d'aquesta empresa nascuda de la URV són Francisco Javier Andrade, investigador del Grup d'Investigació de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors de la URV, i els col·laboradors del grup d'investigació, Jordi Ferré, Pär Blanking i Héctor González-Espressati.
La primera tecnologia desenvolupada per aquest equip són unes cintes creades amb materials intel·ligents que, quan es posen en contacte amb un biofluido -com pot ser el sudor o la urina-, permeten obtenir diversos paràmetres biomètrics del usuari. A partir d'aquest sensor simple i robust, i d'una plataforma basada en el núvol, els esportistes i els seus entrenadors podran controlar el seu estat d'hidratació.
"Aquest sistema ens permet quantificar en temps real la sudoració d'una persona, de manera que ajudarà a prendre decisions intel·ligents, millorant qualitat de vida i rendiment dels esportistes", detalla Jordi Ferré, soci cofundador i director general de l'empresa.
Aquesta mateixa tecnologia està sent utilitzada per Kamleon per al desenvolupament de nans que transmeten informació sobre la orina. En una primera fase, per exemple, es pot conèixer quan hi ha una perduda d'orina o quan el nòvio està ple.
Una segona línia de treball de Kamleon Ventures es centra en el denominat bany intel·ligent, amb la possible detecció en temps real d'algunes de les característiques de la urina, indica Ferré.
L'empresa Kamleon Ventures participa en el programa CaixaImpulse i va guanyar un dels accessos al Premi Empresa Tarragona Impulsa 2017, en la categoria de Projectes Empresarials en fase d'idea.
El Consell de Govern de la URV va aprovar el passat 27 d'abril la creació de Kamleon Ventures SL com a empresa derivada de la universitat. La constitució d'aquest projecte empresarial es va formalitzar en un acte oficial celebrat els dies 17 de juliol, sota la presidència del rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré.
El calendari de treball de Kamleon és poder portar al mercat el seu primer producte, el pegat intel·ligent per al control de la sudoració en esportista, en un període d'entre 12 i 18 mesos. De forma paral·lela al desenvolupament final del producte, aquesta empresa emergida de la URV està explorant la fórmula de comercialització d'aquest producte. Una de les possibilitats en estudi és un acord amb alguna empresa del sector de begudes per a esportistes, interessades en aquest tipus de ofertes, o a través de federacions o clubs esportius interessats a oferir aquest servei als seus membres.
El equip olímpic d'Estats Units i alguna empresa multinacional també han expressat el seu interès per aquest primer producte de Kamleon Ventures, segons avança el seu director general.

Projecte seleccionat pel programa CaixaImpulse

El sensor de sudoració de Kamleon Ventures és un dels 23 projectes seleccionats a la tercera convocatòria de CaixaImpulse, el programa posat en marxa el 2015 per Fundació Bancària "la Caixa" i Caixa Capital Risc amb l'objectiu d'facilitar la translació a la societat del coneixement científic originat en centres d'investigació, universitats i hospitals, a través de patents, creació d'empreses o acords de transferència. El programa ha invertit 5,5 milions d'euros i ha impulsat 58 iniciatives.

Text: Joaquim Elcacho
Article publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat' del supl. Diners de La Vanguardia el 19 de novembre de 2017 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada