dimecres, 13 de maig de 2015

La catalana Medcomtech lidera dues 'spin-off' amb patents pròpies en el camp de la salut

Apostar per la innovació i la investigació científica és la millor fórmula per fer avançar les empreses. Joan Sagalés no només està convençut de la veracitat d'aquest sil·logisme sinó que treballa des de fa un any en la seva aplicació pràctica. Aquest diplomat en Empresarials, empresari i exjugador d'handbol (al FC Barcelona i a la selecció espanyola) va fundar l'empresa Medcomtech l'any 2002 i ara és l'impulsor principal de les seves dues primeres spin-off de base científica i tecnològica: Medcom Flow i Medcom Advance.

Medcomtech treballa des de fa 12 anys en el sector dels productes sanitaris especialitzats en la distribució d'implants quirúrgics en traumatologia i ortopèdia. "Els nostres resultats són bons i continuem creixent, però observem que tenim alguns límits, i un dels reptes que pretenem superar és el d'invertir en investigació i tecnologia per disposar de les nostres pròpies patents", explica Sagalés com a motiu principal de la creació de les dues primeres filials.

La primera empresa de base tecnològica sorgida de Medcomtech és Medcom Flow, una companyia especialitzada a crear i comercialitzar productes propis en el camp de l'anestèsia.

L'any passat, a més, va ser presentada Medcom Advance, un projecte derivat sorgit de l'aliança de Medcomtech (que té el 75% del capital), la URV, el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC), la Institució Catalana d'Investigació i Estudis Avançats (Icrea) i el doctor Ramón Álvarez Puebla.Mecom Advance treballa actualment amb tres patents, la primera de les quals és NanoMODS (nanoMicroorganism Detection System), "una tecnologia que permet detectar microorganismes en qualsevol mostra de fluid de forma gairebé instantània, des de 12 segons fins a 8 minuts, depenent de la mostra que analitzem", explica Joan Sagalés. NanoMODS ha estat ideada per a aplicacions en el sector sanitari, on és molt important saber ràpidament la procedència d'una infecció, però les seves possibilitats són immenses i, a part de l'ús en el camp sanitari, pensem en la utilització de NanoMODS en alimentació humana, alimentació animal, agricultura, tractament d'aigües i -molt important- en el camp de la seguretat nacional i militar; si podem detectar virus i bacteris en l'aire podrem monitoritzar des d'àrees quirúrgiques fins a aeroports o avions, per saber si algun passatger està malalt, per exemple", explica Joan Sagalés.

"El nostre objectiu és convertir la nostra feina de ciència bàsica en aplicacions pràctiques, productes per millorar la vida de les persones", resumeix el doctor Ramón Álvarez Puebla, investigador Icrea a la Universitat Rovira i Virgili, a més de soci de Medcom Advance. "El problema que tenim de vegades els científics és que publiquem el nostre treball en un article en una revista especialitzada i passem a fer una altra cosa. En canvi, poques vegades ens podem dedicar a traslladar els resultats de la nostra feina a les aplicacions pràctiques", relata de manera didàctica el doctor Álvarez Puebla.

Aplicacions pràctiques

Convençut que el seu treball podia superar aquesta barrera, el doctor Álvarez es va convertir en un exemple pràctic del procés de transferència del coneixement científic desenvolupat des de la URV durant els últims anys. "La base del treball que vol portar al mercat aquesta nova empresa derivada és la patent que anomenem NanoMODS, un sistema que no només detecta sinó que -encara més important- quantifica en una mostra de fluid una gran quantitat de microorganismes: bacteris, cèl·lules eucariòtiques, protozous, fongs, llevats, algues i virus", explica el doctor Álvarez.

El sistema està format per un equip inventariable i unes càpsules en què es col·loquen les mostres que s'han d'analitzar. "Perquè se'n facin una idea, seria com una màquina de cafè amb càpsules". Dins de la càpsula hi ha una sèrie de productes que reaccionen amb la mostra i, al cap de pocs minuts, el dispositiu quantifica els possibles patògens que hi pugui haver en el fluid que s'analitza, explica el doctor Álvarez Puebla.

Medcom Advance ha desenvolupat un prototip de laboratori del sistema NanoMODS i entre els mesos de març i maig del 2015 espera posar en marxa prototips en diferents hospitals col·laboradors, amb l'objectiu d'avaluar el funcionament del sistema amb mostres reals i comparar els resultats amb els aconseguits amb sistemes convencionals d'anàlisi. Aquest procés és necessari per superar la regulació sanitària i poder posar el sistema al mercat. "Pensem que el sistema NanoMODS podria estar disponible comercialment a final del 2015 o principi del 2016", coincideixen a afirmar Ramón Álvarez i Joan Sagalés.

Diversificació i creixement internacional

L'empresa Medcomtech va tancar l'exercici 2013 amb una facturació de 18,9 milions d'euros, amb un creixement d'un 16,2% respecte al 2012. La companyia va produir l'any passat un benefici net de 766.000 euros, cosa que suposa un increment del 117% respecte als 353.000 euros de l'exercici anterior.

Continuant la política comercial dels últims exercicis, Medcomtech està reduint la dependència del sector públic i incentiva les vendes en sectors privats i mútues.

El gir estratègic cap a la fabricació de productes amb patents pròpies s'ha concretat aquest any, amb l'inici de la comercialització del sistema Totaltrack-VLM (Video Laringeal Mask), la primera patent de l'spin-off Medcom Flow. "Amb la creació de Medcom Flow hem passat de vendre a tres països a tenir com a objectiu vendre a 60", explica Joan Sagalés. L'import derivat de la venda del dispositiu Totaltrack-VLM és de 100 milions de dòlars el 2019, segons càlculs de l'empresa.

[Article publicat el 23 de novembre de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada