dimarts, 2 de setembre del 2014

Vetgenomics patenta un sistema de detecció ràpida de malalties com la leishmaniosi

Les proves de paternitat estan de moda, i no només en humans. Pot semblar estrany, però cada vegada és més habitual que es demanin proves d'ADN per demostrar que un cadell és realment el fill del campió d'un concurs caní, per posar un exemple. Una cosa semblant succeeix amb cavalls de curses, amb els falcons o fins i tot amb animals en perill d'extinció.

Davant una investigació sobre tràfic il·legal d'animals, en un altre cas similar, el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil pot demanar una prova d'ADN per comprovar si els exemplars trobats en circumstàncies sospitoses han estat criats en captivitat -a partir de progenitors amb la documentació en regla- o procedeixen del medi natural.

L'obtenció de proves de paternitat en animals és un dels serveis que ofereix Vetgenomics SL, una empresa de base tecnològica (EBT) participada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). "De fet, vam ser la primera EBT de l'Autònoma i vam obrir el camí que ja han seguit unes set o vuit empreses més sorgides d'aquesta universitat", recorda Armand Sánchez, cofundador i director general de Vetgenomics.


L'origen del projecte empresarial Vetgenomics es remunta al treball realitzat durant anys des del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la Facultat de Veterinària de la UAB; un dels primers grups d'investigació que, en col·laboració amb la Generalitat a través del Cidem i ACCIÓ, va iniciar a Catalunya el procés d'acostament entre el món acadèmic i el sector empresarial. "Teníem certa tradició en convenis i serveis amb les empreses i a poc a poc vam començar a consolidar aquest tipus d'activitats, de manera que cada vegada que presentàvem els resultats, des de la Generalitat ens preguntaven per què no fèiem un spin off", recorda Armand Sánchez, també director del Servei Veterinari de Genètica Molecular.

La idea era prometedora però no va poder consolidar-se fins que la modificació del 2007 de la llei orgànica d'Universitats (LOU) va facilitar la participació dels professors universitaris en empreses sorgides de les universitats. "En el moment que la llei ho va fer possible vam iniciar els tràmits per constituir-nos com a empresa de base tecnològica, però vam ser tan ràpids que la UAB encara no tenia en marxa en aquell moment els procediments per crear aquest tipus d'empreses i entrar a formar part del capital", indica el professor i director general.

El 2009, Armand Sánchez i Olga Francino, també del Servei Veterinari de Genètica Molecular, van participar amb el projecte Vetgenomics en el programa de BioEmprenedor XXI i el premi aconseguit com a finalistes els va ajudar a preparar el pla de negoci de la futura empresa. La UAB va aprovar la creació de Vetgenomics l'estiu del 2010 i la nova EBT es va formalitzar davant notari el desembre del 2010 per començar a funcionar el primer trimestre del 2011 amb seu oficial a l'edifici Eureka de la UAB.

El Servei Veterinari de Genètica Molecular continua funcionant, però alguns dels serveis que es prestaven en aquesta unitat han estat transferits a Vetgenomics, des d'on s'ofereixen, per exemple, les proves de paternitat d'animals domèstics o diagnòstic de patògens i malalties genètiques.

L'empresa s'ha especialitzat, en aquest àmbit, en els sistemes de diagnòstic en el mateix centre assistencial (Point of Care Diagnostic) per a la detecció ràpida, econòmica i directa del patogen en animals de companyia. "Treballem en el projecte europeu POC4PETS amb què es pretén disposar de dispositius perquè un veterinari, des de la seva consulta i sense necessitat de tenir un costós laboratori de genètica molecular, pugui fer diagnòstics genètics", detalla el director general de Vetgenomics.

La prova de concepte d'aquest tipus de dispositius s'ha fet amb un detector de l'agent que provoca la leishmaniosi canina, una malaltia greu que pot causar la mort dels gossos afectats. Vetgenomics treballa, en col·laboració amb l'Institut Català de Nanotecnologia i Nanociències, en el desenvolupament de sistemes similars per a la detecció de vectors de moltes altres malalties emergents. "Fruit del treball en aquest projecte europeu tenim una patent -que acabem de depositar com a empresa-, amb la qual volem protegir un nou sistema de diagnòstic que pot permetre una amplificació del material genètic per a la detecció ràpida, en uns 15 minuts, sense necessitat que el veterinari disposi d'un material sofisticat a la seva clínica", detalla Sánchez.

Una companyia centrada en la innovació

L'equip de Vetgenomics -format actualment per deu persones (entre tècnics, llicenciats i doctors)- treballa de manera activa en serveis com les proves de paternitat o les anàlisis per a la detecció de les principals patologies genètiques en gossos i gats, però també en molts altres camps innovadors i de llarg recorregut.

Armand Sánchez, cofundador i director general de l'empresa, destaca en aquest sentit que Vetgenomics participa en el recent programa de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu d'obrir noves línies de negoci relacionades amb la immunitat innata i el microbioma.

"El nostre principal objectiu és convertir-nos en una companyia centrada en la innovació i tenir la flexibilitat necessària per adaptar la tecnologia a les necessitats del client, l'augment del valor afegit dels seus productes i convertir-se en un soci d'elecció en R+D+I", destaca el cofundador d'aquest spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona.

[Article publicat el 20 de juliol de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada