dijous, 10 de juliol del 2014

Una empresa sorgida de l'ICFO comercialitza els primers equips d'un nou sistema d'anàlisi de la irrigació sanguínia

Udo Weigel i l'empresa HemoPhotonics SL són exemples clars que a Catalunya la investigació científica i la transferència tecnològica continuen lluitant per sobreposar-se a les dificultats econòmiques.

Les retallades en el finançament estan provocant problemes seriosos en la investigació científica al nostre país, i comença a ser constant l'aparició de notícies sobre joves investigadors que es veuen forçats a buscar feina a l'estranger. Aquesta realitat no ha d'enfosquir l'èxit de diversos centres de Catalunya i de la resta d'Espanya que treballen en l'avantguarda mundial de la ciència i l'aplicació d'aquesta investigació en el benestar de la societat. Alguns d'aquests centres han estat en els últims anys un focus d'atracció per a investigadors estrangers de primer nivell i continuen retenint bona part d'aquest capital humà fins i tot en els difícils moments actuals.

Udo Weigel és una mostra d'aquesta realitat. Doctorat a la Universitat Ruprecht-Karls de Heidelberg, Alemanya, Udo Weigel va treballar en empreses i centres d'investigació al seu país fins que el 2009 va decidir unir-se com a investigador postdoctoral al grup del professor Turgut Durduran a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), un centre ubicat al Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels.

"Al grup Medical Optics de l'ICFO, que dirigeix el professor Durduran, treballàvem en el perfeccionament d'una tecnologia que permet utilitzar la llum per monitorar la dinàmica de la sang al cervell de manera no invasiva, i vam pensar que podríem convertir aquest coneixement en una aplicació pràctica d'ús general en medicina i investigació", recorda Weigel. L'equip va buscar finançament per treballar en el projecte i, amb l'ajuda de la Fundació Cellex i del programa Prova't de Cerca (centres de recerca de Catalunya, Generalitat), en poc més de dos anys va desenvolupar un prototip precomercial.

A finals del 2013, el projecte liderat per Udo Weigel es va convertir en HemoPhotonics SL, una empresa sorgida (spin-off) de l'ICFO (que també forma part del seu capital) a la qual ha estat transferida la tecnologia del nou dispositiu de monitoratge i que ha completat el procés fins a portar al mercat el dispositiu denominat Hemoflomo. "El dispositiu està completat i ja hem venut els primers quatre equips a centres d'investigació dels Estats Units i d'Europa", detalla Udo Weigel, que ara també és director executiu d'HemoPhotonics.

Sistema de funcionament

Hemoflomo funciona situant sobre la pell del cap del pacient, de manera no invasiva, un conjunt de fibres òptiques per les quals s'emeten senyals de llum làser que travessen la pell i els ossos del crani fins a arribar als vasos sanguinis i teixits del cervell. La llum làser entra al cervell i, a certa distància, el dispositiu capta els fotons que han assolit el teixit que es vol estudiar. Analitzant aquesta llum làser es poden conèixer paràmetres com el flux local dels petits vasos sanguinis del cervell o l'oxigenació de la sang en aquests vasos sanguinis. En malalties com l'ictus és molt important saber localment quin és l'estat dels vasos sanguinis, i Hemoflomo ofereix la possibilitat d'aconseguir aquesta informació de manera ràpida i sense haver d'introduir cap catèter, ni fer cap intervenció invasiva en el pacient, destaca el director executiu d'HemoPhotonics abans de recordar que el làser que s'utilitza en aquest dispositiu és de baixa potència i no pot causar cap dany al pacient.

"Hemoflomo pot ser utilitzat també en l'estudi de l'estat dels músculs durant l'entrenament d'esportistes i en moltes altres investigacions en què és important saber l'estat dels teixits i del flux sanguini", explica Udo Weigel. "Els primers clients interessats en aquest dispositiu són centres especialitzats en investigació, però en el futur pot ser un equip d'ús generalitzat, que fins i tot pot estar disponible a les ambulàncies, ja que és un dispositiu portàtil que pot ajudar a atendre d'urgència a persones afectades d'ictus i millorar el tractament en els primers minuts", indica el fundador i director d'aquesta nova empresa sorgida de l'ICFO.

A part del treball científic que ha fet possible la creació d'HemoPhotonics, "en aquest procés ha estat molt important l'ajuda de la plataforma de llançament d'empreses liderada per l'equip de Transferència Tecnològica (KTT) de l'ICFO", explica Weigel. "Des del KTT fan una feina molt bona i hem rebut el suport en camps que moltes vegades són aliens a la feina d'un investigador, des dels coneixements administratius bàsics fins a l'establiment de contactes amb entitats que poden ajudar al desenvolupament de l'empresa", destaca Udo Weigel.

El sisè 'spin-off' de l'ICFO

L'ICFO va ser creat l'any 2002 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i és una fundació amb personalitat jurídica pròpia, i alhora està adscrita a la UPC com a institut universitari d'investigació. L'ICFO ha fet possible fins ara la creació de cinc spin-off, a més d'una sisena empresa que es troba en una fase molt avançada de constitució.

Radiant Light SL va ser creada l'any 2005 i comercialitza dispositius de generació de llum làser multicolor per a tota mena d'aplicacions en salut, medi ambient, sensors, processos industrials en general i científiques que requereixen llum làser d'altes prestacions de color sintonitzable.

Imagine Optic Spain SL es va establir a l'espai d'incubació de l'ICFO el novembre del 2008 per oferir enginyeria òptica avançada per a tota mena d'indústries. Signadyne SpainSL es va crear el 2011 i ofereix solucions d'instrumentació virtual basada en electrònica ultraràpida d'última generació i altes prestacions. De la seva banda, ProCareLight, constituïda el 2013, subministra de serveis i productes de seguretat làser i de llum intensa indústries, hospitals, clíniques cosmètiques, empreses d'il·luminació i entreteniment, així com a universitats i instituts d'investigació.

La sisena empresa sorgida de l'ICFO serà SixSenso SL, especialitzada en solucions de citometria avançada i detectors de biomarcadors per a indústries biotecnològiques.

[Article publicat el 6 de juliol de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada