dimarts, 3 de juny del 2014

Un festival per acostar la ciència al mercat

La investigació científica cada vegada ha d'estar més a prop dels ciutadans i del món de la producció de béns i serveis representat per les empreses. Aquesta és una de les premisses del Festival Ciència, Tecnologia i Innovació que es posa en marxa dimecres vinent, dia 4, a la ciutat de Barcelona, organitzat per ICUB, Institut de Cultura de Barcelona, amb la col·laboració especial de l'Obra Social La Caixa.

A diferència de moltes altres activitats de divulgació de la ciència, aquest any el Festival dedica una atenció especial a les empreses. En aquest sentit, Inés Garriga, directora de creativitat i innovació de l'Icub, destaca que la transformació de la Festa de la Ciència que se celebrava des del 2007 en el nou Festival Ciència, Tecnologia i Innovació pretén no només ampliar l'agenda d'activitats de divulgació i el nombre de visitants, sinó també "consolidar l'aposta per temes tan importants com la transferència tecnològica i la relació entre centres d'investigació i empreses".

Garriga considera que el nou festival aspira a convertir-se en el futur "en la Mercè o el Grec de la ciència, la tecnologia i la innovació; especialment ara que Barcelona s'ha convertit en la capital europea de la innovació", referint-se al premi de Capital Europea de la Innovació atorgat a Barcelona el mes de març.

Lluny dels actes simplement protocol·laris, l'elecció del professor Andrea Ferrari com a conferenciant principal del Festival de Ciència, Tecnologia i Innovació és una mostra de l'interès per potenciar els camps d'investigació més avançats i amb més potencial de transferència de tecnologia al món empresarial. Andrea Ferrari és el fundador i director del Centre de Grafè de Cambridge (Regne Unit) i lidera Graphene Flagship, un dels dos únics projectes seleccionats per la Unió Europea per invertir mil milions durant els propers deu anys en investigació científica.

Un líder de la recerca europea, a Barcelona

"El professor Ferrari és un exemple claríssim dels beneficis que podem aconseguir de la col·laboració entre investigació científica i empresa, i, per tant, resumeix molt bé l'esperit que volem donar al festival", explica Inés Garriga. La conferència d'Andrea Ferrari tindrà lloc al Saló de Cent (18 hores) dimecres, 4 de juny, mentre que el dia 5 se celebrarà durant tot el dia a l'edifici del Disseny Hub Barcelona la jornada-debat Investigació i empresa: col·laborar per competir millor.

"L'objectiu d'aquesta jornada és descriure les accions concretes per acostar el món de la investigació científica i el món de les empreses; una tasca que requereix la col·laboració de tots els sectors i en què l'Ajuntament de Barcelona aposta de manera decidida", resumeix Inés Garriga. De fet, la feina de preparació d'aquesta jornada es va posar en marxa a començaments d'any, amb la constitució d'un grup mixt investigació-empresa que s'ha encarregat de definir els objectius i preparar el debat.

El full de ruta que es pretén debatre el dia 5 al Disseny Hub Barcelona serà presentat el dia 20 a l'acte de clausura del festival, que se celebrarà al Parlament de Catalunya, com a mostra de l'interès de sumar també la classe política i les institucions públiques en aquest procés de millora de la transferència de la tecnologia als sectors de la producció.

Una de les entitats que participa en la dinamització d'aquest procés és el Centre Tecnològic Ascamm. El director científic d'Ascamm, Ricard Jiménez, actua com a secretari de la comissió encarregada de preparar el document que es presentarà al Parlament. "La funció d'Ascamm com a centre tecnològic és precisament reforçar la transferència tecnològica al nostre país, i, en concret, la meva funció com a director científic és explorar les possibilitats que hi ha en la investigació científica per a les empreses", explica Jiménez. El procés obert pel festival pot ser un nou revulsiu per despertar l'interès de les empreses catalanes, per exemple, en el prometedor camp del grafè, material de què parlarà el professor Ferrari i sobre el qual ja hi ha equips científics de primer nivell a Catalunya.

L'exemple del grafè és la demostració pràctica d'una paradoxa que els organitzadors del Festival Ciència, Tecnologia i Innovació descriuen en termes futbolístics: "Catalunya juga en la primera divisió de la investigació científica mundial, però en la tercera divisió de la transferència de tecnologia".

El grafè, un camp prometedor

El gran projecte europeu Graphene Flagship té a Catalunya dos aliats importants en el camp de la investigació científica, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo).

Stephan Roche, investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea) a l'ICN2, destaca que després d'un any de feina, el Graphene Flagship està en una fase important que inclou la identificació i el desenvolupament de projectes regionals que permetin portar la investigació sobre el grafè al camp de la innovació i les aplicacions pràctiques. Roche confia que Catalunya sigui una de les regions europees que aposti per la innovació en el camp d'aquest nou material.

El líder del grup d'investigació de nanooptoelectrònica de l'Icfo, Frank Koppens, explica que des d'aquest centre d'investigació es treballa en projectes amb grafè que podrien estar a prop de les aplicacions comercials, com les cèl·lules solars flexibles i transparents o compòsits d'alta resistència per a components d'automòbils. "Les innovacions basades en materials de la família del grafè tenen un potencial extraordinari per a aplicacions en dispositius portàtils i flexibles, i des de l'Icfo avancem en la investigació de grafè tant en l'aspecte fonamental com en l'aspecte aplicat, treballant amb les empreses en prototips de productes", indica Koppens.

Ricard Jiménez, director científic d'Ascamm, recorda, de tota manera, que a Espanya hi ha quatre empreses importants que treballen en la producció de grafè, però que cap no és a Catalunya. Ascamm, l'ICN2 i diversos grups empresarials han iniciat contacte per posar en marxa projectes d'aplicació del grafè en sectors com la producció de plàstics. "Tenim bons investigadors i sectors industrials que poden aprofitar un avenç tan important com el grafè. Ara falta salvar el forat que hi ha entre aquests dos mons", conclou Jiménez.

[Article publicat l'1 de juny de 2014 al suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada