dimecres, 18 de juny del 2014

Devicare desenvolupa un dispositiu d'ajuda a evitar la formació de càlculs renals des de casa

Els habitants de les Balears tenen problemes amb les pedres. En concret, amb les pedres o càlculs de ronyó i vies urinàries. Els estudis més recents indiquen que el 14% de la població de les illes tindran problemes de litiasi renal en algun moment de la seva vida. La prevalència és molt alta si es compara per exemple amb la zona de Lanjarón (Granada), on es calcula que només el 3% de la població tindrà aquest tipus de problemes.

L'elevada proporció d'afectats és possiblement una de les causes del fet que Balears tingui un dels equips científics i metges més avançats d'Europa en l'estudi de les pedres de ronyó: el Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

El treball d'aquest laboratori dirigit pel doctor Félix Grases va inspirar la creació a Barcelona, a finals del 2012, de l'empresa Devicare. "El Laboratori de Litiasi Renal de la UIB treballa des de fa temps amb la indústria i tenen onze patents en explotació; nosaltres teníem contacte amb aquest laboratori i vam arribar a un acord de transferència tecnològica per desenvolupar un dispositiu d'ajuda a la prevenció de càlculs renals des de casa", recorda Rosendo Garganta, fundador i director general de Devicare.


La feina dels dos últims anys a Devicare ha inclòs la participació d'altres grups d'investigació i desenvolupament fins a arribar a les portes de la comercialització dels primers productes. La col·laboració amb el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM-IMB), del CSIC, ha permès, per exemple, desenvolupar els sensors del nou sistema i obrir noves possibilitats per al control de malalties des del domicili del pacient. La col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya va permetre el desenvolupament electrònic inicial del producte i el Centre Tecnològic Ascamm n'ha fet part del desenvolupament mecànic. Amb la Universitat Autònoma de Barcelona, d'altra banda, la nova empresa col·labora en noves tècniques analítiques per estudiar els càlculs renals d'una manera més eficaç.

Acord per arribar al mercat

Ja en la fase final del procés, "Devicare acaba de firmar un acord amb el laboratori M4Pharma per posar al mercat el producte Lit-Control pH Meter, que també hem presentat al Congrés Nacional d'Urologia celebrat aquesta setmana a Tenerife", indica Rosendo Garganta. Si les previsions es compleixen, el producte podria estar disponible a les farmàcies l'últim trimestre d'aquest any.

Per entendre el funcionament del producte desenvolupat per Devicare, el seu fundador recorda en primer lloc com es formen els càlculs de ronyó. "Una de les causes de la formació de pedres és l'alteració del pH urinari del pacient, és a dir, quan l'orina és molt àcida o molt bàsica hi ha determinades substàncies filtrades pel ronyó que acaben precipitant i cristal·litzant en forma de càlcul", indica Rosendo Garganta.

Lit-Control és un dispositiu que permet que cada pacient controli de forma senzilla i ràpida el pH de la seva orina, analitzant una mostra cada matí. "Si el pH és fisiològicament normal, aquesta persona no haurà de prendre cap mesura però si està alterat haurà de prendre mesures de prevenció". Devicare ha desenvolupat també dos complements dietètics, Lit-Control pH Down i Lit-Control pH Up, per reduir o elevar l'acidesa de l'orina fins a portar-la als nivells normals. "Igual que el glucòmetre ajuda a vigilar la concentració de glucosa en la sang, el nostre sistema fa el mateix amb el pH de l'orina, que després ajudem a regular amb els complements dietètics", explica el director general de l'empresa.

"Devicare compta en l'actualitat amb tres persones en plantilla i un directiu interí, i a finals d'any espera incorporar quatre persones més", indica el seu fundador i director general. El capital de l'empresa és de 250.000 euros i està constituït per 45 socis "friends, family and fools" (amics, familiars i fundadors). "L'empresa espera obrir una ronda de finançament entre el 2014 i el 2015 per incorporar nous inversors, sense descartar l'entrada d'un venture capital (fons de capital risc)", detalla Rosendo Garganta com a futur financer immediat.

Premis per impulsar projectes emprenedors

El projecte Global Health Home Devices, presentat per Devicare, va ser una de les deu iniciatives seleccionades en la segona edició del programa Empenta que promouen Acció (agència catalana de suport a la competitivitat de l'empresa), EsadeCreapolis i Esade Entrepreneurship Institute amb l'objectiu d'acompanyar de forma integral i experta les etapes crítiques del procés de creació d'una empresa, des de la idea fins a la consolidació. En la segona edició d'aquest programa (2012-2013) es van presentar 60 candidatures. A més de Devicare, els projectes elegits finalment van ser Cognicor, HandReader, FASTT, Hemav, LB Technologies, Blog à Porter, Parked Inside, VoctroLabs i Voluntad Digital.

D'altra banda, Devicare ha guanyat l'edició 2014 dels premis Emprenedor XXI a Catalunya. El guardó està impulsat per La Caixa i coatorgat pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, a través d'Enisa (Empresa Nacional d'Innovació), amb l'objectiu de reconèixer els emprenedors més innovadors d'Espanya. A Catalunya, la convocatòria compta amb la col·laboració de Barcelona Activa. Devicare participarà en la fase nacional d'aquests premis -en la qual competirà per un guardó de 20.000 euros-, que es donarà a conèixer al mes de novembre.

[Article publicat el 15 de juny de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada