dijous, 22 de maig del 2014

Una empresa sorgida de la UAB crea un detector ràpid i econòmic de la legionel·la

Alphasip-Micro4ener és una petita empresa de base científica i tecnològica nascuda amb un primer gran repte: posar al mercat un sistema ràpid i econòmic que ajudi a prevenir brots de legionel·losi, una malaltia que entre el 1999 i el 2011 va provocar 155 morts a Espanya. Malgrat la definició de principis, aquesta start-up fundada a Barcelona a finals del 2011 no és una empresa ideada per un metge o un doctor en farmàcia sinó per un expert en microelectrònica preocupat per la gestió de l'aigua i l'energia.

"El Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona em va facilitar informació sobre la convocatòria del primer Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol i em va animar a presentar un projecte", recorda Francesc Xavier Muñoz, investigador del Centre Nacional de Microelectrònica (CNM-CSIC) i impulsor d'Alphasip-Micro4ener.

"La idea inicial consistia a desenvolupar un microsistema per controlar la presència bacteriana en aigua, no només per prevenir problemes com la legionel·losi, sinó per a una millor eficiència energètica en el tractament de l'aigua", resumeix Muñoz referint-se al projecte que el juny del 2012 va rebre un dels set premis en la primera edició de la iniciativa de la Fundació Repsol.

El premi inclou una tutoria durant els dos anys d'incubació del projecte per part de la Fundació Repsol. "Ens faciliten assessoria fiscal, de màrqueting, de negoci o de patents i protecció de la propietat intel·lectual, aspectes molt importants per a investigadors com nosaltres que no hem rebut aquest tipus de formació en la nostra carrera científica", explica Muñoz.

L'empresa va ser creada per Francesc Xavier Muñoz amb la participació d'Alphasip, empresa especialitzada en el disseny, desenvolupament i producció de xips de diagnòstic molecular; i en l'actualitat també té com a soci empresarial la consultora Inveniam-Innovation. "El pla estratègic de l'empresa és que una vegada superem el període d'incubació, entrem en un enfocament més de mercat i les dues empreses associades prenguin un protagonisme més important. Perquè una empresa spin-off o start-up tingui èxit, la millor estratègia és que passi per una gestió i control a mans empresarials i els investigadors quedin en un segon pla d'activitat", recomana el fundador d'Alphasip-Micro4ener. Des de setembre del 2013, aquesta nova empresa es troba ubicada a les instal·lacions del Parc de Recerca de la UAB a Bellaterra.

L'activitat de l'empresa se centra actualment en el desenvolupament del microxip de detecció bacteriana i en l'enginyeria de procés que envolta aquest dispositiu. L'objectiu plantejat per l'empresa és simplificar el sistema de detecció de la Legionella pneumophila, que fins ara requeria anàlisi de mostres en laboratori i que ara es podria fer directament a les instal·lacions on pot proliferar aquest bacteri: les torres industrials de refrigeració o els dipòsits d'aigua sanitària.

Aplicacions del sistema

"La finalitat és disposar d'un sistema de control que permeti recollir i analitzar mostres d'aigua per detectar de manera ràpida i econòmica la presència del bacteri en l'aigua, de manera que es puguin adoptar mesures de forma preventiva", indica Francesc Xavier Muñoz. El sistema pot ser molt útil en instal·lacions industrials, en hospitals, hotels o complexos esportius i piscines on funcionen grans sistemes d'aire condicionat o aigua calenta.

El primer prototip del microxip desenvolupat per Alphasip-Micro4ener es va completar fa tan sols uns quants mesos i actualment es troba en fase de validació a les instal·lacions de Repsol a la petroquímica de Tarragona. "Durant aquesta primavera i estiu anirem a la planta de Repsol regularment per fer anàlisis a l'aigua de les torres de refrigeració. Aquesta és un dels avantatges de treballar amb l'ajuda de la Fundació Repsol, que ens facilita l'accés directe a una instal·lació on podem validar l'eficàcia dels equips".

D'entre els avantatges competitius de l'equip es pot destacar la seva capacitat per detectar la presència del bacteri perillós fins i tot en concentracions baixes, "i també el cost de les anàlisis". "El sistema més utilitzat fins ara pot costar entre 35 i 45 euros per mostra analitzada, a part del transport, i ofereix resultats en una setmana o deu dies. En canvi, la nostra proposta és analitzar les mostres a la mateixa instal·lació en tan sols tres o quatre hores, amb un cost de no gaire més de cinc euros per mostra", resumeix Francesc Xavier Muñoz.

Aquest mateix any, a més de seguir les feines de validació en altres instal·lacions i registrar les patents corresponents, Alphasip-Micro4ener espera poder iniciar la industrialització del nou sistema de detecció de la Legionella pneumophila per poder arribar al mercat el 2015.

Amb l'ajuda del Fons d'Emprenedors de Repsol

El Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol va néixer el mes de juliol del 2011 emmarcat en l'estratègia del Grup Repsol de millora de la sostenibilitat dels models energètics actuals. En les dues primeres edicions del Fons d'Emprenedors s'han rebut un total de 888 propostes, 33 de les quals van passar el filtre de la fase de preselecció. Finalment, les 15 propostes que han resultat guanyadores en aquestes dues primeres edicions han iniciat el procés d'incubació empresarial patrocinat per la Fundació Repsol.

Els guanyadors d'aquesta convocatòria reben un suport econòmic que oscil·la entre 12.000 i 6.000 euros al mes per projecte, així com l'assessorament tecnològic, empresarial i legal coordinat per un equip de tutors. "Això els permet desenvolupar la seva empresa, adequar-la als requeriments del mercat i fer-la atractiva a l'entrada de capital inversor", destaca la Fundació Repsol.


[Article publicat el 18 de maig de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. 

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada