dilluns, 10 de març del 2014

Worldsensing, una empresa catalana de base universitària ajuda a aparcar a Moscou

Els carrers de Moscou tenen fama de ser especialment complicats per a la circulació. Els embussos no són una exclusiva de la capital russa. En canvi, Moscou s'està convertint en un líder mundial en la implantació d'una nova tecnologia que pot ajudar a solucionar un altre dels malsons dels conductors: trobar aparcament.

L'aposta arriba a càrrec d'una jove empresa nascuda a Barcelona, Worldsensing, que ha instal·lat a Moscou un sistema amb 12.000 sensors que facilita informació constant als conductors d'on hi ha places lliures per aparcar. Per fer-nos una idea pràctica, el sistema Fastprk, desenvolupat per Worldsensing, "és l'equivalent a les llumetes que assenyalen les places lliures d'aparcament als centres comercials, però als carrers de les ciutats", resumeix Ignasi Vilajosana, director general de l'empresa. Fa temps que hi ha al mercat sensors que poden indicar la presència d'un vehicle en una plaça d'aparcament, el valor diferencial de l'oferta de Worldsensing és que ofereix un sistema integral per millorar la gestió de l'espai públic destinat a aparcaments, un sistema que ajuda tant els conductors com els gestors de la via pública (ajuntaments i empreses concessionàries). "La clau és que Worldsensing no ofereix sensors, sinó solucions, el sensor és una part de la solució però el que és important és el conjunt de la innovació que oferim, en aquest cas aplicat a la gestió de les places d'aparcament", explica Vilajosana.

En el cas pràctic de Moscou, cada una de les 12.000 places d'aparcament integrades al sistema disposa d'un dispositiu ancorat al terra amb un sensor de presència, una bateria de llarga durada i un sistema de comunicació sense fils. Quan un vehicle ocupa una plaça d'aparcament, el dispositiu en detecta la presència i transmet la informació a la central de gestió. Els conductors poden rebre informació sobre les places d'aparcament lliures a través d'una aplicació informàtica als telèfons mòbils intel·ligents o a través de panells de senyalització situats als carrers principals.

En el grup de les ciutats capdavanteres

Les primeres proves pilot del sistema Fastprk a Moscou es van fer el novembre del 2011. El novembre del 2012 es va fer el primer projecte i al final del 2013 ja s'havien instal·lat 12.000 sensors. El projecte, que es desenvolupa en col·laboració amb l'empresa russa ITS, ha convertit Moscou en la ciutat amb més sensors d'aparcament instal·lats, per damunt de ciutats pioneres com San Francisco, Los Angeles i Niça.

L'experiència russa ha demostrat que el sistema Fastprk permet reduir entre cinc i set minuts el temps que els conductors dediquen a buscar aparcament. Aquest estalvi de temps ajuda també a reduir la densitat del trànsit, així com el consum de combustible i la contaminació atmosfèrica associada. De forma paral·lela, el nou sistema permet millorar la gestió de les places d'aparcament de la ciutat i, en conseqüència, incrementar la recaptació per l'ocupació d'aquestes places.

Worldsensing té presència actualment a 14 països, amb la previsió d'augmentar la xifra aquest mateix any fins a 26 països amb sistemes de Fastprk instal·lats, explica Ignasi Vilajosana.

Aplicació inicial a Catalunya

A Barcelona, dos carrers del districte 22@, Llull i Provençals, tenen instal·lats sensors amb tecnologia de Worldsensing. En aquest cas, el sistema no s'utilitza de moment per facilitar la localització de places d'aparcament als conductors, sinó que ha estat desenvolupat per analitzar o auditar l'ús de les àrees de pàrquing (zones blaves i zones verdes), explica Ignasi Vilajosana.

"La companyia va néixer el 2008 com un projecte de tres universitaris que vèiem que les tecnologies en les quals havíem estat treballant en les nostres respectives tesis doctorals tenien moltes possibilitats de creixement i espai al mercat". Els tres socis inicials van ser Ignasi Vilajosana, Xavier Vilajosana i Jordi Llosa, als quals poc després es va unir Mischa Dohler. Després d'una fase de desenvolupament de la tecnologia i d'identificació dels mercats més interessants, Worldsensing es va posar en marxa el 2010 i a final d'aquell mateix any es van dur a terme les primeres proves pilot.

Fastprk és el producte estrella de Worldsensing en l'àrea de les smartcities. Les altres divisions de l'empresa estan dedicades a infraestructures (amb el sistema Loadsensing, que facilita el manteniment predictiu de grans instal·lacions com el Palau Sant Jordi de Barcelona) i adquisició intel·ligent de dades (amb el sistema Spidernano, que facilita per exemple la vigilància de moviments sísmics).

Worldsensing té seu a Barcelona i Londres. El desenvolupament tecnològic i la fabricació es du a terme des de Catalunya mentre que el desenvolupament de negoci i la prospecció de mercat se centra a la capital britànica. L'empresa disposa d'una plantilla de 35 treballadors i la facturació de l'últim any va superar els tres milions d'euros.

Un dels 11 socis de la Fundación Entrecanales

La Fundación José Manuel Entrecanales para la Innovación en Sostenibilidad va entrar a l'accionariat de Worldsensing a començaments del 2010 a través d'una ampliació de capital del 15% de l'empresa.

A més d'aquest compromís financer, la fundació creada i presidida pel també president d'Acciona SA, José Manuel Entrecanales Domecq, col·labora en el desenvolupament i implantació internacional de Worldsensing, com es va demostrar coincidint amb la primera fase de la instal·lació de Fastprk a Moscou, el novembre del 2012. Worldsensing està considerada com una de les seves 11 empreses associades de la Fundación José Manuel Entrecanales.

[Publicat el 9 de març de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. 
No us perdeu cada diumenge els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia i l'edició Premium, per a subscriptors.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada