diumenge, 20 d’octubre del 2013

Un para-sol de 10 milions €. Sener fabrica un component clau del telescopi Gaia de l'ESA

Si no sorgeixen problemes tècnics d’última hora i la meteorologia no ho impedeix, el proper 20 de novembre –just d’aquí a un mes–, la missió VS06 del coet rus Soiuz posarà a l’espai l’equip d’observació astronòmica més sofisticat que ha desenvolupat l’Agència Espacial Europea (ESA) en els seus gairebé quaranta anys d’història: el telescopi Gaia.

Gaia és en realitat un conjunt de dos telescopis que operaran conjuntament a l’espai amb l’objectiu de censar i analitzar els detalls de mil milions d’estrelles i, amb això, examinar la història de la Via Làctia. A més de millorar el coneixement que es té sobre estrelles ja detectades, és del tot probable que Gaia serveixi per descobrir nous cossos, com asteroides i planetes que orbiten en estrelles diferents del Sol. Durant cinc anys, els equips de Gaia recolliran i transmetran a la Terra una quantitat d’informació comparable a la que es pot emmagatzemar en 200.000 DVD d’alta capacitat.

La importància científica de la missió Gaia va acompanyada d’una complexitat tecnològica que ha mobilitzat centenars d’empreses especialitzades de tot el continent. El contracte principal de Gaia va ser assignat per l’ESA el maig del 2006 a la companyia Astrium SAS. Més de cinquanta subcontractes europees participen en la construcció dels components i sistemes d’aquest projecte. La participació industrial a Gaia inclou, entre d’altres, les empreses espanyoles Crisa, EADS Casa, Mier, Rymsa, Thales Alenia Space i Sener.

Un dels elements més importants que ha dissenyat, fabricat i verificat l’empresa Sener per a Gaia és el para-sol desplegable del satèl·lit, una peça clau per garantir el bon funcionament del nou telescopi espacial europeu, segons destaca Diego Rodríguez, director d’Espai de Sener. Gaia és un equip de molt alta precisió que ha de treballar en condicions de gran estabilitat mecànica però també tèrmica. Per garantir que els equips principals de Gaia es mantingui a una temperatura gairebé constant de 110 graus sota zero, els equips científics de la missió en col·laboració amb els especialistes de Sener van dissenyar un para-sol de 10 metres de diàmetre que es desplegarà quan l’equip sigui a l’espai. Un conjunt de dotze pètals o marcs idèntics s’obriran de simultàniament per subjectar i tensar dues mantes tèrmiques col·locades en paral·lel per fer ombra de forma constant al cor del telescopi.
(...)

[Fragment inicial de la pàgina 'De la ciència al mercat' publicada avui 20 d'octubre 2013 a la secció Diners del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcahco. Article disponible en l'edició paper de La Vanguardia o l'edició digital per a subscriptors]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada