dilluns, 24 de juny del 2013

Una granja de porquets per ajudar la ciència, reportatge a 'Diners' de La Vanguardia

Introducció del reportatge publicat diumenge 23 de juny a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement 'Diners' del diari La Vanguardia (text: Joaquim Elcacho)...

Una empresa en què participa L’IRTA estrena instal·lacions per produir animals en miniatura amb utilitats mèdiques

El sector ramader de Catalunya és un dels principals productors de carn de porc de tot Europa. Ara, amés a més, una empresa de base científica i tecnològica catalana es proposa crear un nou tipus de porc. En aquest cas, l’objectiu no és augmentar la producció de carn, sinó aconseguir una raça porcina en miniatura que pugui contribuir d’una manera segura i econòmica a les tasques de la investigació científica.

Les noves instal·lacions de l’empresa Specific Pig (Specipig), la start- up amb participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) que s’ha marcat aquest objectiu, se situen al Prat de Llobregat i han estat presentades oficialment aquesta setmana.

Els edificis del centre de desenvolupament i producció de Specipig no s’assemblen gaire a les antigues naus de cries de porcs, sinó que més aviat són una espècie d’hotel de quatre estrelles per a inquilins porcins. En aquestes instal·lacions, en què impera una netedat inusual, s’ha posat en marxa el procés de selecció que ha de fer possible la creació d’un model propi de porc de petites dimensions. Per aconseguir aquest tipus de porquets o minipigs i garantir l’estabilitat genètica de la raça cal seguir un procés de desenvolupament d’uns tres anys i mig, el temps necessari per produir diferents generacions de porcs i seleccionar, de cadascuna. els exemplars que tinguin les característiques més adequades. “La feina de selecció ja ha començat, i hem presentat els primers resultats amb uns quants animals que es comencen a assemblar molt a l’exemplar que busquem”, explica Jaume Amat, gerent de Specipig.

Amat destaca que l’empresa es va construir l’any 2010, després de constatar que “el porc és un model que cada vegada més està considerat d’interès pels científics, així com que, alhora, els investigadors no troben fàcilment animals amb condicions òptimes per a la ciència”. En aquest sentit, hi ha molt poques instal·lacions a escala mundial que treballin la producció de porcs per a investigació en una sèrie d’àmbits com la medicina...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada