dimarts, 30 d’abril del 2013

Una dotzena de projectes posen a prova la utilització d'hervíbors per prevenir els incendis

Una dotzena de projectes estan posant a prova a diferents punts de Catalunya la utilització de ramats d'herbívors (vaques i cabres, principalment) per al control de la massa forestal i la prevenció d'incendis, segons les dades recollides pels organitzadors de les jornades 'Nous Reptes en Conservació de la Natura' que se celebraran els pròxims dies 2 i 3 de maig a l'edifici La Pedrera, de Barcelona. Les iniciatives d'implantació d'aquesta pràctica forestal i ramadera s'estenen ara des del Montgrí fins al Montsant passant pel Garraf i Montserrat.

Ramat de vaques brunes al Coll de Can Maçana
Precisament a l'extrem oest del massís de Montserrat, la Fundació Catalunya-La Pedrera treballa des del 2010 en la iniciativa Guardabosc, un projecte que pretén mostrar a les administracions, propietaris i a la societat en general que és possible fer tasques de prevenció d'incendis forestals en zones de muntanya mediterrània a baix cost i amb un baix impacte ambiental. També desenvolupa iniciatives de prevenció d’incendis amb herbívors a les seves finques d’Alinyà i Can Maçana.

La ramaderia controlada en zones de bosc suposa un important benefici en la prevenció dels incendis forestals i la seva aplicació es podria estendre amb certa facilitat a àmplies zones de la Catalunya central, el sistema o serralada transversal i àrees d'especial interès com les Gavarres o el Montnegre-Corredor. El benefici social d'aquest tipus de ramaderia destaca especialment en circumstàncies com les actuals en què es podrien veure limitats els recursos econòmics per als treballs d'extinció d'incendis.

“L'ús de ramats d'herbívors per al control de la massa forestal en zones amb risc d'incendi suposa un estalvi econòmic d'entre un 80% i un 75% respecte a les neteges del bosc per sistemes mecànics però encara s'han de trobar fórmules i acords per garantir que aquesta activitat sigui rendible econòmicament per als ramaders”, explica Miquel Rafa, director de l'àrea de Medi ambient i Territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera. La ramaderia en zones forestals amb risc d'incendis té beneficis ambientals i pot produir carn de molt bona qualitat però la seva extensió requereix encara de programes de suport i subvencions per garantir la seva viabilitat econòmica, apunta Miquel Rafa.

La primera sessió de les jornades 'Nous reptes en conservació de la natura' -dijous dia 2 a partir de les 16.30 hores-, tractarà precisament de la prevenció dels incendis i el paper dels herbívors al bosc. Entre els ponents d'aquesta sessió, Edgar Nebot, sotsinspector de la unitat tècnica GRAF dels Bombers de la Generalitat, parlarà dels efectes de la silvicultura des dels punt de vista dels bombers. Marta Carola, de l'Associació Baussitges d'Amics de la Vaca de l'Albera, parlarà de les possibilitats d'utilització d'aquesta espècie ramadera en els treballs de prevenció d'incendis, i també como a productora de carn de primera qualitat. Completaran la sessió la professora Neus Monllor (El relleu generacional del pastor) i els representants de l'Ajuntament de Begues, Liberto Mas (Valorització integral del recursos forestals) i de l'Associació Aladula, Jaume Guillamon (Silvipastura intensiva en la interfície urbana).

+ Informació: Fundació Catalunya-La Pedrera



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada