dimarts, 5 de març del 2013

Les erupcions volcàniques han reduït un 25% l'efecte del canvi climàtic en les temperatures

Erupció del volcà Pinatubo
Les erupcions volcàniques de les últimes dècades han reduït l'impacte del canvi climàtic en l'augment de els temperatures en el conjunt del planeta, segons indica un estudi d'investigadors de la Universitat de Colorado (EUA) que publica aquesta setmana la revista Geophysical Research Letters. Les partícules petites i mitjanes emeses a l'atmosfera pels volcans bloquegen una part de les radiacions solars i ajuden a refredar les temperatures, destaca l'estudi liderat per Ryan Neely III.

Entre 2000 i 2010, la concentració de diòxid de carboni -gas d'efecte hivernacle- a l'atmosfera va augmentar més d'un 5% (passant des de les 370 parts per milió fins a gairebé 390 parts per milió). Si aquesta variació hagués estat l'únic factor causant del canvi climàtic, la temperatura mitjana del planeta hauria augmentat 0,2 º C (en una dècada).

Els científics de Colorado, però han fet servir models matemàtics per calcular que les partícules procedents dels volcans disperses a l'atmosfera en aquesta dècada han reduït en un 25% l'impacte de l'augment de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle. És a dir, el canvi climàtic podria ser encara pitjor si no fos per l'acció dels volcans. D'altra banda, els investigadors de la Universitat de Colorado indiquen que les partícules emeses a l'atmosfera com a conseqüència de la creixent activitat industrial de països com la Xina no tenen un impacte significatiu en la reducció del canvi climàtic. En aquest cas, els experts indiquen que les partícules procedents de les indústries es troben a les capes baixes i es dispersen en l'atmosfera o cauen per l'acció de les pluges.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada