divendres, 15 de febrer del 2013

Consells pràctics per seguir en directe la visita de l'asteroide 2012DA14 aquesta nit i matinada

Simulació en perspectiva. En realitat l'asteroide
 fa només 44 metres de diàmetre
Milions de persones tractaran de seguir aquesta nit el pas de l'asteroide 2012DA14 per les proximitats de la Terra (a 'només' 27.700 quilòmetres de la superfície). Per aconseguir veure l'asteroide en directe caldrà situar-se en un lloc allunyat de les llums artificials i fer servir uns prismàtics. Els experts indiquen que, visualment, no serà un observació espectacular però no deixa de tenir el seu interès.
Per als observadors que estiguin a Catalunya, el millor moment per seguir l'asteroide serà entre les 21 hores (hora a Catalunya) i les 22:30 h. Precisament a dos quarts d'onze, el 2012DA14 passarà -per als observadors de Barcelona- just per davant de l'Ossa Major, com es pot veure en a simulació elaborada amb el sistema Heavens.Above.

A la pràctica, si volem fer servir aquest mapa del cel per descobrir l'asteroide, haurem de donar-li la volta quan mirem des de la nostra posició cap al cel. Per no equivocar-se n'hi haurà prou amb localitzar Ossa Major (el 'carro'). No cal dir que la línia negra que comença a l'esquerra d'aquesta simulació del  (en els 70 graus NE amb l'indicació requadra 21:00) representa la trajectòria visible de l'asteroide per als observadors que estiguin a Barcelona.
Si els núvols no ens ho impedeixen, podem veure l'asteroide desplaçant-se de mica en mica fins a dos quarts de tres de la matinada.



També es podrà veure l'asteroide a través d'Internet:

NASA: http://www.ustream.tv/channel/nasa-msfc
Observatorio Astronómico de La Sagra: http://ols.oam.es/
Observatori Astronòmic de Mallorca: http://www.oam.es/
Instituto Astrofísico de Canarias: http://www.iac.es/eno.php?op1=3

Si finalment no podeu veure en directe el pas de l'asteroide no us amoïneu, segur que podeu veure la repetició de la jugada durant uns quants dies a les televisions i a internet. A més, sempre teniu l'alternativa d'esperar a la pròxima visita d'aquest asteroide, quan es calcula que s'acostarà fins 9.000 quilòmetres de la superfície de la Terra (menys de la meitat que la visita d'avui). El problema és que la pròxima visita es produirà el febrer de 2046.

2 comentaris:

  1. Només comentar que com la magnitud de l'asteroide visible des de Barcelona anirà minvant des de la 8.3 (a les 21h30m) fins la 12.0 (a les 2h de la matinada), en cap cas serà posible veure l'asteroide a ull nu. Amb un cel fosc (lluny de poblacions) es pdoria arribar a veure amb un bons prismàtics d'observació nocturna. Des de llocs poblats, caldrà al menys un telescopi d'aficionat.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per la informació Joaquim!

    ResponElimina