dijous, 21 de febrer del 2013

Albert Einstein va visitar Catalunya fa tot just noranta anys, un aniversari que caldria celebrar

Einstein en un dels actes celebrats el febrer del 1923 a l'Escola Industrial
Demà, 22 de febrer, farà exactament 90 anys de l'inici de la primera i única visita d'Albert Einstein a Catalunya. Dissortadament no tenim constància de la celebració de cap acte commemoratiu d'aquesta important efemèride. En tot cas, encara es podia improvisar algun desgreuge perquè cal recordar que l'estada a Barcelona del físic més famós de tots els temps es va allargar fins el dia 28 de febrer.

La crònica de la visita d'Albert Einstein ha estat àmpliament documentada (vegeu alguna de les referència disponibles a internet a sota). Només un parell de puntualitzacions anecdòtiques.

Moltes de les cròniques publicades indiquen que Albert Einstein va arribar a Barcelona el 23 de febrer però les dades més fiables mostren que la seva arribada en tren es va produir el dia 22. Curiosament ningú esperava Einstein a l'estació de França perquè l'inici de la visita estava previst per al dia 23. El viatge des de Toulon (França) es va avançar però el físic no va poder fer arribar el seu avís als amfitrions catalans.

Einstein i els seus acompanyants, durant la visita a Poblet


Un altre detall curiós és que, si be és cert que l'objectiu del viatge d'Albert Einstein era visitar Barcelona i participar en diversos actes acadèmics i de cortesia, el físic d'origen alemany també va ser acompanyat a visitar Poblet, l'Espluga de Francolí i Terrassa.

Einstein va tornar a ser convidat a visitar Catalunya en diverses ocasions, una de les quals l'any 1934, però no es van poder confirmar.





........

Referències disponibles 'on line':
Revista de Física http://www.raco.cat/index.php/revistafisica/article/viewFile/174141/226492
Revista Quark http://quark.prbb.org/31/031041.pdf
Llibre 'Einstein y los Españoles', Thomas F. Glick  http://tinyurl.com/bfjyu4b

P.D.: Interessant i ben documentada web de la Generalitat que es posa en marxa coincidint amb el 90 aniversari de la visita:   http://www.fundaciorecerca.cat/einstein/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada