dijous, 17 de maig del 2018

Microomics, empresa sorgida del CRG i Icrea, mostra el futur de l'estudi dels microbis

Un altre exemple de com “una investigació capdavantera i arriscada pot millorar la vida de les persones i ajudar la societat produint coneixement i riquesa”.
El professor Luis Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica ( CRG), defineix amb aquesta frase el projecte empresarial Microomics, segona spin-off nascuda del CRG; en aquest cas, amb la participació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats ( Icrea) i els dos investigadors emprenedors del projecte: Toni Gabaldón (investigador Icrea al CRG i ara també director científic de la nova empresa) i Pedro González (conseller delegat i director d’operacions de la mateixa spin-off).
Microomics es va posar en marxa oficialment el setembre del 2017, i tres mesos després ja era una empresa econòmicament viable. “Hem consolidat els primers clients, i com que som una empresa de serveis, sense necessitat de grans inversions econòmiques, des del febrer passat estem cobrint despeses”, afirma amb satisfacció el científic i cofundador del projecte Toni Gabaldón.
La jove empresa té el seu origen en la recerca científica desenvolupada al CRG i, entre d’altres, el projecte de ciència ciutadana Treu la llengua desenvolupat en col·laboració amb l’Obra Social La Caixa, amb l’objectiu científic de disposar de dades més fiables sobre el microbioma o conjunt de microorganismes (bacteris i fongs) que viuen a la boca de persones sanes o afectades per alguna malaltia o síndrome.
“La primera edició de Treu la llengua ens va permetre analitzar més de 1.500 mostres i ens va ajudar a posar a punt els protocols i els procediments més efectius per a l’anàlisi de microbiomes”, recorda Toni Gabaldón.

“A partir d’aquest projecte i altres col·laboracions amb hospitals, ens vam adonar que era necessari crear una empresa per continuar avançant en aquest tipus de serveis, i a més a més vam veure que no hi havia cap altra empresa a Espanya amb aquest perfil especialitzat”, detalla el cofundador i director científic de Microomics.
La nova spin-off especialitzada neix amb l’objectiu d’“oferir solucions que permetin identificar i estudiar els microbis per a la utilització en benefici de la salut, l’agricultura i la ramaderia, la indústria o la investigació”, destaquen els promotors d’aquest projecte de base científica.
L’origen de Microomics és l’estudi del microbioma humà i la biomedicina, però la seva experiència i els seus serveis s’estenen actualment a camps tan diversos com la ramaderia, la indústria alimentària o el medi ambient. “La nostra missió és convertir el coneixement científic sobre metagenòmica i microbioma en solucions pràctiques per als nostres clients i per a la societat”, explica Gabaldón.
Com a exemple de la seva activitat, el director científic de la firma explica que un dels primers clients Microomics és un hospital de Portugal interessat a analitzar el microbioma del pulmó de malalts de càncer. En un camp molt diferent, la jove empresa ha analitzat els microbiomes d’animals de granja per estudiar l’efectivitat de l’ús de probiòtics que substitueixen els problemàtics antibiòtics.
Al sector de la indústria alimentària, Microomics ha començat a treballar amb diverses empreses en estudi de les cadenes de processat en alimentació; per millorar la producció i evitar la intoxicació creuada.
En l’estudi i la protecció del medi ambient, aquesta nova spin-off ­catalana ofereix serveis a empreses de fertilitzants per valorar l’efec­tivitat de nous productes amb la mirada centrada en la substitució de fertilitzants químics per biofertilitzants que contribueixin a una agricultura més sostenible.
A més a més, la nova empresa participa en estudis ambientals de caràcter internacional, entre els quals hi ha la caracterització microbiana de la costa de l’oceà Pacífic a Amèrica del Nord.
Microomics té el suport del CRG i està ubicada al Parc d’ Inves­tigació Biomèdica de Barcelona (PRBB).
 Artícle publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat'. Suplement Diners de La Vanguardia 13 maig 2018.
Text: Joaquim Elcacho //  Foto: Xavier Cervera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada