dimecres, 28 de febrer del 2018

GoodGut, empresa sorgida de l’UdG i l’IdibGI, crea un test que millora la prevenció del càncer colorectal

La detecció precoç del càncer colorectal és la millor arma per lluitar contra aquesta malaltia situada en molts països desenvolupats com a la tercera principal causa de morts relacionades amb el càncer.
El  treball de l’empresa GoodGut, sorgida de la  Universitat de Girona (UdG) i l’ Institut d’ Investigació Biomèdica de Girona  Doctor Josep Trueta (IdibGI), permetrà millorar la detecció d’aquesta malaltia, a més de reduir el nombre de proves mèdiques innecessàries.
El projecte GoodGut té els antecedents en el  treball d’estudi de la microbiota intestinal (conjunt de microorganismes que resideixen als intestins) liderat durant més de deu anys pel doctor  Xavier Aldeguer, cap del servei de  digestologia de l’Hospital  Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, i el professor Jesús García-Gil, catedràtic de microbiologia de l’UdG.
Quan Mariona Serra, llicenciada en  Veterinària i doctorada en farmacologia, es va incorporar a aquest equip com a estudiant postdoctoral s’acabaven de descobrir en biòpsia intestinal els bacteris en els quals s’observava una clara correlació entre el desenvolupament de càncer colorectal i aquests marcadors.

“Vam veure la potencialitat d’aquest resultat i  vam decidir posar en marxa GoodGut com la millor fórmula perquè aquest sistema de detecció precoç arribés al mercat com més aviat millor”, recorda Mariona Serra. L’empresa es va crear el juny del 2014 i actualment té les seves instal·lacions al  Parc Científic i  Tecnològic de l’UdG.
Els programes de  cribratge actuals utilitzen el test de sang oculta en excrements (prova immunològica fecal d’hemoglobina,  FIT segons les sigles en anglès), però aquest mètode implica una alta taxa de falsos positius i la fer moltes colonoscòpies inneces­sàries.
RAID- CRC és un sistema no invasiu patentat que ajuda a detectar el càncer analitzant la microbiota intestinal. Aquest test pioner complementa el  cribratge FIT i millorarà la detecció de lesions precanceroses i el nombre de colonoscòpies innecessàries.
El test RAID- CRC per a la detecció precoç del càncer colorectal, desenvolupat per aquesta jove  spin-catalana, ha aconseguit resultats positius en un estudi multicèntric amb 450 pacients, i ara l’empresa es prepara per a un estudi de validació clínica amb una mostra més àmplia de població d’ Alemanya. Si no surten imprevistos, aquest primer test diagnòstic arribarà al mercat el 2019, segons explica Mariona Serra, cofundadora i CEO de GoodGut.
La segona línia de producte de GoodGut és RAID-CD, el primer sistema no invasiu per al diagnòstic de la malaltia inflamatòria intestinal i la síndrome de l’intestí irritable mitjançant un biomarcador específic en mostres d’excrements. En aquest cas ja s’han fet els estudis clínics i a finals d’any es podria registrar el producte per sortir al mercat.
GoodGut ha enllestit dues rondes de finançament de 180.000 i 315.000 euros respectivament i va rebre ajuts i crèdits del Ministeri d’Economia i  Competitivitat,  l’Institut Català de Finances,  CDTI i  Feder. Per a aquest any l’empresa prepara una nova ronda de finançament de 4 milions d’euros per poder enllestir el procés de sortida al mercat dels seus primers productes.

Artícle publicat el 25 de febrer de 2018 a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement Diners del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada