dimarts, 2 de febrer del 2016

Sense4Care, una empresa sorgida de la UPC, comercialitza un detector de caigudes per a gent gran

Joaquim Elcacho, text

Tenir les coses clares des d'un principi. Si un centre de recerca treballa en el desenvolupament de tecnologies per a la millorar la qualitat de vida, l'important és que els resultats d'aquest treball estiguin a l'abast de les persones el més aviat possible. El Centre d'Estudis Tecnològics per a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), té molt clara aquesta filosofia i així ho ha demostrat amb la creació d'empresa Sense4Care (spin off de la UPC) i el primer dels seus productes que arriba al mercat, el detector automàtic de caigudes per a persones d'edat avançada Angel4.

La investigació del CETpD-UPC en el camp de la detecció de caigudes s'havia iniciat al 2008 a través de la recerca d'un detector automàtic basat en un únic acceleròmetre i ara s'ha convertit en una realitat tangible.

"Quan vam ser conscients que nosaltres mateixos podíem contribuir a la sortida al mercat dels productes basats en les activitats d'investigació vam decidir posar en marxa Sense4Care, es va constituir legalment el setembre de 2012", explica Manuel Moreno, cofundador i CEO d'aquesta spin off de la UPC ...

L'equip de Sense4Care està format per acadèmics -en camps tan diversos com la informàtica o la medicina- i persones vinculades al món empresarial; la millor manera per fer front a reptes com els que amb es pot trobar qualsevol jove i petita companyia de base tecnològica. "La UPC és molt conscient de la necessitat de transferir al mercat -i la societat en general- tot el coneixement que generen els seus investigadors", destaca Manuel Moreno. En aquest sentit, Sense4Care comercialitza els resultats de la investigació del CETpD a través d'un acord de transferència tecnològica amb la UPC.

El primer producte que porta al mercat aquesta empresa vinculada a la UPC és Angel4, sorgit del projecte europeu de recerca Fall Detector for the Elder (FATE), coordinat per aquesta mateixa universitat i en què han participat diversos centres tecnològics i de salut d'Espanya , Irlanda, Itàlia i Hongria. FATE va ser desenvolupat entre març de 2012 i maig de 2015, i va comptar amb un ajut de la Comissió Europea de 2,21 milions d'euros (el 50% del pressupost total del projecte).

Angel4 és un detector de caigudes automàtic dissenyat especialment per facilitar l'ús a les persones d'edat avançada, "i que funciona amb gran fiabilitat tant dins com fora del domicili, sense necessitat que l'usuari estigui inscrit o abonat a un serveis de telecomunicacions assistència ", explica Jan Calvet, responsable de distribució i venda d'aquest primer producte de Sense4Care.

El projecte FATE va fer possible que aquest sistema es posés a prova en 200 usuaris repartits entre Espanya, Irlanda i Itàlia. "La prova pilot va durar sis mesos i va permetre verificar l'elevada fiabilitat de l'algorisme desenvolupat pel nostre equip, però al mateix temps va ajudar a millorar molts aspectes d'usabilitat", detalla el CEO d'aquesta nova empresa tecnològica. Per exemple, l'experiència real va ajudar a perfeccionar el botó per a situacions de pànic, amb l'objectiu de facilitar el seu ús i evitar les falses alarmes. També per suggeriment dels usuaris es va decidir eliminar l'aparell tot tipus de senyals lluminosos, amb la finalitat que l'equip sigui el més discret possible.

Angel4 ha començat a comercialitzar aquest any a Espanya -amb l'objectiu d'arribar a escala europea com més aviat possible-, a través de la venda directa a la plataforma e-comerce a internet de Sense4Care i mitjançant distribuïdors majoristes que facin arribar el producte a punts de venda com farmàcies i botigues especialitzades en equips sanitaris, ortopèdia i rehabilitació, explica Jan Calvet.

El dispositiu Angel4 és molt discret i pot ser utilitzat en un cinturó de tela accessori o fins i tot
en un cinturó estàndard mitjançant un clip de subjecció. La posició en què es col·loca el dispositiu també és una millora substancial pel que fa a aquest tipus de detectors de caigudes. El fet de col·locar al maluc dóna resultats més òptims que si va penjat al coll o instal·lat al canell, afirmen els seus promotors.

A diferència d'altres sistemes, Angel4 no obliga l'usuari a estar abonat a un sistema o central de teleassistència i pot ser personalitzat perquè transmeti els missatges d'alerta a un telèfon particular (la persona de confiança de l'usuari, per exemple) o al nombre de telèfon d'un sistema públic d'assistència.

Conèixer els símptomes del Parkinson

Els experts del CETpD-UPC i Sense4Care treballen també en el desenvolupament d'un sistema per a l'anàlisi de símptomes motors en persones afectades per la malaltia de Parkinson. "La idea és ajudar al neuròleg i al propi pacient a ser conscients dels símptomes de la malaltia i, per tant, avaluar de forma més eficaç la progressió de la malaltia", explica Manuel Moreno.
L'objectiu és presentar a mitjans del 2016 un sistema -que inclouria un sensor a l'estil d'un holter de pressió arterial o ritme cardíac- que permetria mesurar en temps real i en condicions ambulatòries -sense ingrés hospitalari els símptomes que té un pacient de Parkinson , detalla el CEO de Sense4Care.

El CETpD-UPC va començar les investigacions en aquest camp el 2009 i durant els últims anys ha dut a terme diferents projectes d'èxit, com HELP, premi al millor projecte en la AAL Forum Award en 2012 i el millor projecte europeu conclòs en European Projects Association 2013 Awards, o Rempark, finalitzat a l'abril de 2015, en el qual un prototip del holter de Parkinson s'ha provat en 40 pacients a Espanya, Itàlia, Irlanda i Israel.

[Article publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement 'Diners' del diari La Vanguardia 15 nov 2015.
Disponible en castellà i català a l'Hemeroteca de La Vanguardia
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2015/11/15/pagina-9/96131639/pdf.html?search=sense4care
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2015/11/15/pagina-9/96131647/pdf.html?search=sense4care]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada