dimecres, 24 de febrer del 2016

El futur de l'energia eòlica. Aerogeneradors més grans, equips sense pales i altres alternatives

Vortex Bladeless és el nom d'un projecte nascut a Espanya per a la creació d'aerogeneradors que no tenen pales sinó que aprofiten el vent per fer vibrar el pal o columna vertical i generar electricitat. Per contra, les principals companyies del sector aposten per models de pales cada vegada més grans. Aquestes són dos dels camins de futur d'una tecnologia en constant evolució.

El primer molí de vent per a la producció d'electricitat va ser construït per James Blyth a Glasgow (Regne Unit) l'estiu de 1887. L'equip feia 10 metres d'alçada i durant uns anys va generar la minsa electricitat que consumia el domicili d'aquest prestigiós enginyer elèctric escocès.

En l'actualitat funcionen arreu del món uns 270.000 aerogeneradors, amb un total de 380.000 megawats (MW) de potencia instal·lada. Les dades serveixen per deixar constància del creixement d'un sector que durant els últims anys ha demostrat una gran capacitat d'innovació tecnològica.

La immensa majoria d'equips de gran potencia en funcionament arreu del món són aerogeneradors d'eix horitzontal amb rotors de tres pales. El model d'aerogenerador més gran del món és actualment el Vestas V164, amb una potencia nominal de 8 MW i una alçada total de 220 metres (164 metres de diàmetre de rotor). El prototipus d'aquest molí gegant  va ser instal·lat al 2014 al National Test Center Denmark, a prop d'Osterild (Dinamarca), i la construcció en sèrie es va iniciar a finals del 2015...

Per potencia instal·lada total, el parc eòlic lider mundial indiscutible és a hores d'ara el conjunt de centrals de Gansu (Jiuquan Wind Power Base), que a finals del 2014 comptava amb 7.965 MW i que al 2020 podria arribar al 20.000 MW. Per tenir una idea de la importància d'aquesta xifra cal recordar que en tecnologia eòlica a tot l'Estat espanyol hi ha actualment una potencia instal·lada de 22.986,5 MW.

A banda de créixer en dimensions i potencia, el sector de l'energia eòlica també viu una constant renovació d'idees i solucions. Un exemple singular és el aerogenerador Bladeless proposat per Vortex, un equip format per una columna sense rotor ni pales. La base teòrica és l'aprofitament de les turbulències o remolins coneguts com a vòrtex de von Karman, de forma que el vent faci oscil·lar una gran columna vertical i generi electricitat fent servir un joc imants instal·lats a l'interior de l'estructura.

El projecte d'aquesta empresa ubicada actualment a Boston (EE.UU) es troba encara en fase de desenvolupament i ha rebut el suport d'entitats ambientalistes com SEO/BirdLife, que considera que aquesta alternativa por solucionar problemes importants com la mort d'aus per col·lisió amb els aerogeneradors convencionals. Tot i amb això, els promotors reconeixen que l'eficiència del sistema Bladeless serà molt inferior al que aconsegueixen actualment els molins de tres pales; i han hagut de recórrer al sistema de crowdfunding per a la construcció del primer prototipus a escala real.

Vortex Bladeless ha aconseguit una llarga llista de reconeixements internacionals, el més recent dels quals ha estat la nominació com a un dels cinc finalistes en l'apartat d'energia dels 2015 World Technology Award.

Experts de la UPC repensen l'offshore

Els investigadors Climent Molins i Alexis Campos, del Departament de Enginyeria Civil Ambiental de la UPC han dissenyat i patentat una plataforma flotant per a aerogeneradors que canvia substancialment els models desenvolupats fins ara en aquest sector de les energies renovables (conegut com offshore). A més, el WindCrete posat a prova a la UPC reduiria el cost de les instal·lacions i, per tant, milloraria el rendiment econòmic de l'aprofitament del vent per produir electricitat...

L'equip ideat per Molins i Campos és una estructura cilíndrica molt allargada amb un gran flotador i un llast a la base, que li proporciona estabilitat. Les innovacions principals d’aquest model, respecte d’altres similars que hi ha al mercat, són l’estructura monolítica i sense juntes, i l’ús del formigó (en substitució de l'acer) com a material principal per a la seva construcció.

Un sector bloquejat a l'Estat espanyol

El primer semestre del 2015 va ser el més dolent en les últimes tres dècades per a la energia eòlica a Espanya. En sis mesos no es va posar en marxa a tot l'Estat ni una solo nova instal·lació d'aquest tecnologia d'energia renovable, segons les dades recollides pel Global Wind Energy Council. La trista realitat d'aquest any se suma a les dades del 2014, quan el parc eòlic de l'estat només va incrementar la potencia instal·lada en 27,48 MW, i del 2013, quan es van posar en marxa 280 MW de potencia en nous equips d'energia eòlica a Espanya, segons indiquen els anuaris de l'Asociación Empresarial Eólica.

Publicat a la revista Theknos. num. 199. Gener. Joaquim Elcacho / Text
Versió digital disponible 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada