dimarts, 18 de novembre del 2014

Smart Engineering, empresa sorgida de la UPC, desenvolupa els formigons del futur

Les passarel·les per als vianants sobre l'avinguda Rius i Taulet, a Montjuïc (Barcelona), es van convertir el 1991-1992 en la primera gran obra construïda a Espanya amb formigó d'alta resistència. Aquest doble pont inaugurat amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics continua sent un exemple de la sòlida col·laboració entre empreses i centres universitaris a Catalunya.

Les passarel·les de Montjuïc es van fer realitat amb la participació i experiència tecnològica de l'equip que lidera des de fa més de tres dècades a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el professor Antonio Aguado, catedràtic del departament d'Enginyeria de la Construcció. Aquest mateix equip s'ha convertit en l'origen d'una empresa especialitzada, Smart Engineering SL. Aquesta nova divisió de la UPC ha nascut en bona part com a sortida natural del coneixement desenvolupat pel departament d'Enginyeria de la Construcció cap a les empreses; un instrument per facilitar i agilitar encara més la transferència tecnològica que des de fa anys practica l'equip del professor Aguado.

La crisi econòmica ha estat un altre dels elements que han desencadenat la creació de Smart Engineering. No fa falta recordar que les universitats no poden donar sortida professional a gaires joves experts formats en departaments com el d'Enginyeria de la Construcció. En casos com aquests, la creació d'empreses de base tecnològica -amb el model filial- ajuda a trobar alternatives laborals per a aquests professionals que estan altament preparats.

Amb aquests antecedents, Smart Engineering va ser constituïda com a empresa el juny del 2013 i el març del 2014 va ser reconeguda com a divisió de la UPC per acord del consell de govern d'aquesta universitat. El setembre del 2013, Smart Engineering ja havia aconseguit un dels seus primers projectes importants, un estudi sobre la presa de Rialb, a la Noguera. "La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre havia observat que en aquesta presa de recent construcció se'ls estaven reblint de manera accelerada els sistemes de drenatge, i ens va encarregar un estudi per determinar el motiu d'aquest procés", explica Ignacio Segura, investigador postdoctoral Juan de la Cierva del departament d'Enginyeria de la Construcció i un dels socis fundadors de l'empresa.

La feina de Smart Engineering va permetre descobrir els detalls del procés d'acumulació de calç i la influència que la matèria orgànica tenia en l'acceleració d'aquest procés, que acabaven provocant l'obturació del sistema. "El problema és semblant al que pot passar en una rentadora o en un rentaplats quan s'acumula la calç a les canonades", explica de forma gràfica Pablo Pujadas, també investigador postdoctorat de la UPC i soci de Smart Engineering.

Smart Engineering divideix la seva activitat en tres grans àmbits. L'àrea de més pes, quant a coneixement generat i desenvolupament d'activitats, és la referida a la tecnologia i enginyeria dels materials. En aquest àmbit s'inclouen, per exemple, els treballs "en el desenvolupament de formigons especials que donin resposta a les necessitats actuals i futures; com poden ser els formigons autocompactadors, amb fibres, d'alta resistència o en els formigons porosos, projectats, lleugers o pesats", segons s'explicava en el pla d'empresa.

Un segon àmbit ofereix respostes empresarials per al control d'estructures i dels seus materials; el disseny, anàlisi i gestió d'estructures amb elements avançats i singulars; estudis de durabilitat d'estructures davant atacs interns o externs; o l'anàlisi d'aspectes singulars del comportament de preses de formigó. Amb això es pretén donar "un suport complet al client i incidir en aspectes de disseny, construcció, materials, control i manteniment d'estructures", tal com assenyalen Albert de la Fuente i Sergio Cavalaro, professors lectors de la UPC i socis de l'empresa.

La tercera pota de la tasca d'aquesta nova empresa sorgida de la UPC incideix en una sèrie de mètodes d'ajuda a la presa de decisions, mitjançant anàlisi de valor. Aquesta línia sorgeix per ajudar els tècnics a decidir o dissenyar, tenint en compte no només aspectes tècnics sinó amb criteris de sostenibilitat (econòmics, socials i ambientals), i donar eines de mesura de la sostenibilitat.

Serveis especialitzats per a les empreses

Pablo Pujadas, Ana Blanco i Albert de la Fuente, tres dels socis de Smart Engineering, van desenvolupar les seves tesis doctorals (totes en els estudis d'enginyeria de Camins, Canals i Ports) en l'àmbit del formigó reforçat amb fibres i això ha obert oportunitats a la divisió de la UPC, com per exemple, quan el passat mes de desembre va firmar un contracte d'un any amb l'empresa BASF Construction Chemicals España per treballar "en la caracterització i millora de les fibres que actualment BASF Construction Chemicals España té al mercat, proposant nous dissenys i desenvolupant noves eines de simulació estructural i de càlcul de sostenibilitat de les solucions proposades".

Aquest és un exemple que Smart Engineering "no pretén ser competència de les grans enginyeries que es dediquen al disseny d'estructures convencionals, sinó que s'especialitza en àmbits i projectes en els quals es poden posar en pràctica el coneixement acadèmic i l'experiència del seu equip d'experts, i alhora ajudar-les a obrir nous horitzons", explica Ana Blanco.

Smart Engineering està formada per "un equip multidisciplinari de doctors dirigits pel professor Antonio Aguado en què es combina experiència i joventut al més alt nivell", afirmen els socis i fundadors. Al seu costat, hi participa Francisco Guarner, enginyer de Camins amb alta experiència al sector empresarial, que permet aportar una clara visió de negoci a la divisió, imprescindible per a l'èxit de l'empresa.

[Article publicat el 14 de setembre de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada