dissabte, 8 de novembre del 2014

Iber, una empresa sorgida de la URV, s'especialitza en arqueologia, divulgació i turisme cultural

Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme SL és un cas singular a Catalunya. La immensa majoria d'empreses sorgides de centres d'investigació i universitats se centren en la transferència tecnològica, mentre que aquest spin-off de la Universitat Rovira i Virgili (URV) dedica bona part de la seva tasca a una cosa una mica més cultural i menys tecnològica, la transferència del coneixement en àrees com l'arqueologia.

La iniciativa de crear Iber va sorgir de diversos membres del Grup de Recerca del Seminari de Protohistòria i Arqueologia (Gresepia), creat fa uns 15 anys al departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili. El Gresepia és un grup d'investigació especialitzat en arqueologia, restauració, conservació i museografia.

El terme protohistòria que inclou la denominació d'aquest grup significa textualment "primera història", i intenta designar el període de temps entre el final de la Prehistòria i el principi de la Història antiga. En el cas de la península Ibèrica, el període de protohistòria se situa entre els últims centenars d'anys del segon mil·lenni abans de Crist i bona part del primer mil·lenni abans de Crist, és a dir, entre el final de l'edat de bronze i l'edat de ferro.

Aclarit aquest terme tècnic, la idea de portar al món empresarial una part del coneixement acumulat per Gresepia es deu al fet que "durant els últims anys aquest grup rebia diverses propostes per treballar en excavacions arqueològiques o iniciatives de divulgació, gestió cultural o fins i tot de guies de turisme que no es podien atendre des de la universitat perquè no s'adaptaven als projectes d'investigació", explica Elisa Guirao, administradora i gerent d'Iber.

"A partir d'aquesta realitat, i ja que les propostes que ens arribaven estaven vinculades a la nostra feina a la Universitat Rovira i Virgili, ens vam plantejar la possibilitat de crear una spin-off que permetés oferir una sèrie de serveis de qualitat des d'un plantejament empresarial, en aquest cas des d'una empresa basada en la transferència del coneixement", detalla Elisa Guirao.

"L'experiència en el món del patrimoni, l'arqueologia i la cultura i del coneixement generat pels treballs d'investigació" és la base d'un projecte que té l'objectiu fundacional de "cobrir i potenciar un model de serveis culturals que es fonamenten en el rigor, la qualitat, la sostenibilitat i l'accessibilitat". "La nostra idea d'empresa es fonamenta en un equip altament qualificat, on participen persones vinculades a la Universitat Rovira i Virgili, així com personal extern que s'han format a la Universitat mateix i hi continuen vinculats", recorda la gerent d'aquesta jove empresa.

En el camp de l'arqueologia, el mercat potencial d'Iber està format per les administracions públiques i el sector privat, especialment en zones on qualsevol mena d'obra pot donar lloc a una excavació, com poden ser els casos de Tarragona o Tortosa. En temes de divulgació, els centres educatius també es presenten com a possibles clients de cursos, seminaris i activitats de divulgació.

Iber és la primera empresa sorgida de la Universitat Rovira i Virgili que es basa en la transferència del coneixement, però els promotors d'aquesta spin-off estan satisfets amb el suport rebut. Les facilitats que els ha ofert la Universitat Rovira i Virgili queden reflectides en el fet que el període de preparació del projecte, fins a la constitució formal de l'empresa, va durar només un any, explica Elisa Guirao. L'experiència acumulada pel Gresepia també ha ajudat a donar a conèixer l'oferta de serveis que proposa la nova empresa Iber, afirma la gerent.

Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme SL actualment treballa en un projecte d'excavació i museïtzació al jaciment del poblat ibèric del Puig de les Gesseres, a Caseres (Terra Alta). De fet, aquesta jove empresa centra l'activitat a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, on el patrimoni cultural i arqueològic és una riquesa de primer nivell.

"Una de les àrees que volem explotar des d'Iber és el turisme cultural i d'experiència; i és per això que oferim guies professionals i experts en la matèria", indica Elisa Guirao, gerent d'aquesta empresa sorgida de la Universitat Rovira i Virgili. Del patrimoni cultural i arqueològic no només se'n gaudeix mirant monuments, es pot descobrir i participar en el coneixement d'un manera molt més activa del que es fa en les visites turístiques clàssiques, procura destacar especialment Guirao.

Les visites que proposa Iber inclouen una sèrie d'activitats singulars, "com ara vincular les explicacions dels llocs que es visiten amb un tast de gastronomia antiga, per exemple". Descobrir un monument no pot ser una activitat avorrida, recorda la gerent d'Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme SL.

Contraposada al turisme de sol i platja, aquesta iniciativa sorgida de la Universitat Rovira i Virgili recorda que un dels principals recursos de les comarques de Tarragona és el patrimoni històric. "Tractant aquest patrimoni de manera adequada i sostenible podria oferir una gran font de riquesa; reivindiquem el nostre patrimoni oblidat per posar de moda el turisme cultural i el turisme arqueològic".

[Article publicat el 7 de setembre de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada