
La recerca d’Oryzon en la família de productes a la qual pertany Ory-1001 es va iniciar en col·laboració amb l’equip del professor Isidre Ferrer, catedràtic de la UB i director de l’Institut de Neuropatologia de l’hospital de Bellvitge, quan buscaven marcadors o substàncies sintetitzades per l’organisme –presents a la sang, per exemple– que servissin per diagnosticar malalties neurodegeneratives. Així, buscant un marcador per a problemes com l’alzheimer, van comprovar que els teixits cerebrals danyats que estudiaven tenien molècules, com la demetilasa específica de lisina-1 (LSD-1, per les sigles en anglès), un enzim que es relaciona amb diverses malalties greus a través d’un complex procés epigenètic (modificació de l’expressió dels gens no provocada directament per una alteració en l’ADN).
“Oryzon tenia en aquell moment la voluntat de transformar-se d’una empresa d’R+D genòmica a una biofarmacèutica i vam començar un programa de recerca de molècules que poguessin inhibir l’acció de l’LSD-1”, explica Carlos Buesa. En el procés d’investigació, Oryzon va descobrir que a més de les implicacions neurodegeneratives, l’LSD-1 estava molt implicada en alguns tipus de càncer i, en conseqüència, van decidir seguir la recerca d’inhibidors en els dos camps.
Durant els últims anys, l’empresa –inicialment ubicada al Parc Científic de Barcelona i, en l’actualitat, a l’Almeda Park de Cornellà de Llobregat– ha desenvolupat més de 800 variants de possibles medicaments fins a arribar al candidat amb més possibilitats d’èxit per al tractament de l’LMA, l’Ory-1001.
[Fragment de l'article publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement Diners del diari La Vanguardia]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada