diumenge, 15 de setembre del 2013

DBS Screening promou la generalització dels diagnòstics preventius analitzant gotes de sang

[Reportatge a la pàgina 'De la ciència al carrer' del suplement Diners de La Vanguardia. Fragments. Text, J.Elcacho]

La inspiració sorgeix en el lloc i el moment més inesperats. “L’any 2008, llegint a La Vanguardia una entrevista [del periodista Josep Corbella] al doctor Valentí Fuster [ 6 d’agost, pàgina 19], es deia que bona part de les persones que moren d’atac al cor podrien haver tingut un diagnòstic precoç d’aquest risc quan eren petits”, explica Jordi Martí Gascón recordant que aquell mateix estiu el seu fill va tenir un atac de pànic quan va veure una xeringa. La conclusió d’aquella coincidència –va pensar Jordi Martí– era que generalitzar les proves diagnòstiques podria salvar moltes vides a tot el món, sempre que se solucionessin problemes com la recollida de mostres de sang.

Jordi Martí és enginyer químic de l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i va tenir el primer contacte amb el món sanitari quan va fer el servei militar a la unitat de cures intensives de l’hospital Militar de Barcelona, on s’encarregava de les analítiques de sang. Després va treballar 25 anys en el sector del diagnòstic mèdic i va conèixer de prop la situació en països de l’Amèrica Llatina, el nord de l’Àfrica i Àsia, on se sumen la falta de recursos per a la prevenció amb els problemes derivats de la recollida, manteniment i transport de les mostres de sang.

“En una reunió al Brasil, la persona que s’asseia al meu costat va resultar ser un dels científic que van implantar a Cuba els diagnòstics neonatals amb recollida de mostres de sang en paper de filtre”, recorda Jordi Martí. Aquella nova coincidència semblava proverbial: la solució a problemes com els plantejats pel doctor Fuster i el seu fill podria consistir a generalitzar les anàlisis de sang recollint mostres amb una punxada al dit.

El 2010, Jordi Martí va dur a la pràctica la seva idea i va crear l’empresa Dry Blood Spot Screening SL (DBSS), especialitzada en el diagnòstic sanguini preventiu aplicable a malalties cròniques i infeccioses de forma senzilla, econòmica i indolora. El sistema de recollida de gotes de sang en paper de filtre i els mètodes per analitzar aquestes petites mostres es coneixen i s’utilitzen des de fa dècades.

[...]

DBS Screening ha posat en marxa, per exemple, un projecte en col·laboració amb l’entitat pública Instituto Vital Brazil –en el qual han participat 84.000 dones– per a la detecció de malalties infeccioses a través del sistema de recollida de mostres amb paper de filtre.
En països com el Brasil, el sistema que promou DBS Screening és especialment útil perquè, segons explica Martí, “a part de ser entre un 40% i un 60% més barat que les mostres de sang amb xeringa”, les mostres de paper amb gotes de sang seques poden ser manipulades, transportades i emmagatzemades amb molta faciliteu; sense necessitat de mantenir el material en fred com passa amb els flascons de sang.

En un altre exemple més proper: a l’abril, 2.300 estudiants de la Universitat Rei Juan Carlos van participar en una recollida de mostres de sang per analitzar els seus nivells de glucosa, colesterol, triglicèrids, creatinina i hemoglobina gràcies al mètode desenvolupat per DBS Screening. La iniciativa promovia la salut preventiva integral en els joves universitaris i alhora facilitava la participació –a través de donatius que es podien canalitzar per missatges SMS– en el projecte Embaràs Saludable de la Fundació EHAS (Enllaç Hispà Americà de la Salut) i DBS Screening a Guatemala.

[...]

[Versió completa només en edició paper La Vanguardia 15 setembre 2013]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada