dilluns, 11 de febrer del 2013

Els canvis de comportament dels animals poden accelerar la seva evolució


Els canvis en el comportament d'alguns animals poden accelerar la seva evolució cap a formes i mides més adequades al seu nou estil de vida. Aquesta proposta que sembla anar en contra de la teoria de la evolució de les espècies és el resultat d'un estudi portat a terme per un equip d'investigadors del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals (Creaf, amb seu a Bellaterra) i del CSIC amb 156 espècies d'ocells de l'ordre Columbiformes (coloms, tórtores i similars).

L’estudi suggereix que les espècies d'aquests ocells que canvien el seu hàbitat natural del sòl als arbres (per competència amb altres espècies, per colonització de nous territoris, o per qualsevol altra raó), evolucionen cap morfologies més afins al medi arbori amb taxes de canvi més ràpides que les que mostren les espècies similars que segueixen vivint a terra. En concret, els investigadors apunten que els ocells que s’han especialitzat en la vida arbòria han desenvolupat cues més llargues i potes més curtes que les que habiten majoritàriament a terra, i ho han amb més rapidesa de la que s’observa en l’evolució dels seus parents terrestres.

Aquest treball firmat per Oriol Lapiedra, Daniel Sol, Salvador Carranza i Jeremy M. Beaulieu va ser publicat online la setmana passada a la revista Proceedings B de la Royal Society (Vol. 280, Num. 1755) i ha estat assenyalat com a un dels articles més interessants de la setmana en l'últim número de la revista Nature.

Més informació:  http://blog.creaf.cat  http://www.nature.com/nature/journal/v494/n7435/full/494009c.html
http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/280/1755/20122893.abstract

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada