dimarts, 28 de març del 2017

Noves apps per fer front al dolor: el treball de Welltech, empresa sorgida de la URV

El grup d’investigació Algos, un equip multidisciplinari en el qual participen diversos especialistes de la Universitat Rovira i Virgili (URV), treballa des de l’any 2000 en l’estudi del dolor i el desenvolupament de programes de tractament per millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes crònics de dolor.

La investigació desenvolupada pels membres del grup Algos s’ha concretat en avenços importants però, fins ara, una part d’aquests èxits científics corrien el risc de quedar-se als laboratoris. Per donar sortida a aquesta feina i fer possible que els pacients es beneficiïn dels seus productes innovadors, membres del grup Algos han impulsat la creació de Welltech Treatment Management System SL, una empresa derivada ( spin-) de la Rovira i Virgili. En concret, els emprenedors de la iniciativa són Jordi Miró, Roman Roset, Rocío de la Vega, Laura Hernández i José Manuel Hernández.

Jordi Miró, catedràtic de la URV i soci fundador de la nova empresa, destaca que el seu objectiu principal és que les noves fórmules de diagnòstic i tractament que s’estan desenvolupant amb èxit per part dels investigadors arribin a les persones que ho necessiten de la manera més ràpida i eficient.


En concret, una de les peces clau d’aquesta nova iniciativa empresarial de base científica és el desenvolupament i utilització d’aplicacions informàtiques d’assistència dirigides a promoure el benestar emocional i físic de les persones.

Les tres primeres aplicacions informàtiques que comercialitzarà l’empresa, tant en centres sanitaris com en particulars, són Painometer, Fibroline i Welltech App.

Painometer és una aplicació que es pot utilitzar des de telèfons intel·ligents i altres dispositius mòbils amb l’objectiu que els mateixos pacients participin en la recollida de la informació necessària per avaluar el nivell de dolor que ells mateixos tenen. Aquesta aplicació també permet enviar aquesta informació al professional sanitari, de manera que pugui comprovar l’efectivitat del tractament o adaptar de manera més àgil el tractament necessari a cada moment. Aquesta aplicació de monitoratge del problema de dolor dels pacients va ser premiada en les IV Jornades R+D+I en TIC i Salut. Painometer es pot utilitzar en el seguiment de qualsevol tipus de dolor, agut o crònic, i està disponible en cinc idiomes (català, castellà, anglès, francès i portuguès).

Entre els seus avantatges competitius es troba la incorporació d’escales de mesura del dolor que es poden utilitzar en diferents segments d’edat, que s’han contrastat científicament i que se sap que són vàlides, fiables i sensibles al canvi.

Fibroline és una aplicació que es troba en fase d’assaig clínic i que té com a objectiu aportar un programa de tractament per millorar la qualitat de vida de joves amb fibromiàlgia o dolor crònic generalitzat. En aquest cas, els experts del grup Algos han adaptat el programa de tractament que s’utilitzaria presencialment amb l’assistència d’un professional perquè pugui ser seguit pel pacient de manera autònoma, en el moment i lloc en què li sigui possible. Així, l’aplicació inclou nou mòduls amb continguts específics que van guiant el pacient en el desenvolupament del tractament.

Fibroline va obtenir un accèssit als VIII Premis de Fibromiàlgia atorgat per la Fundació d’ Afectats de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica.

(Article publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat', suplement 'Diners' diari La Vanguardia. 26 març 2017.  Text: Joaquim Elcacho

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada