dimarts, 14 de juliol del 2015

Endor Nanotech posa al mercat una nova línia de productes per regenerar la pell

El premi Senén Vilaró a la millor empresa innovadora de l'any, concedit pel Consell Social de la Universitat de Barcelona i la Fundació Bosch i Gimpera, va ser atorgat el mes de desembre passat als responsables d'Endor Nanotechnologies, una start-up biomèdica que es dedica al desenvolupament de productes per a la salut utilitzant la nanotecnologia.

L'àrea de treball principal d'aquesta firma ubicada al Parc Científic de Barcelona és la investigació i el desenvolupament de tractaments antitumorals. El primer compost creat per Endor per al càncer de pàncrees ha aconseguit en un model animal el mateix nivell d'eficàcia que la quimioteràpia actual però sense causar cap efecte secundari, explica Joaquim Querol, fundador, soci i president executiu de la companyia. L'empresa té previst l'inici d'estudis clínics amb aquest producte per a l'any 2017.

La primera iniciativa que Endor ha posat al mercat és un tractament cosmètic que ha rebut el nom de Y.en, una línia de productes que són l'adaptació d'una tecnologia que ajuda a regenerar la pell perjudicada en casos per als quals no hi havia tractaments específics i el pronòstic de recuperació no era bo, destaquen els responsables de la companyia.


"L'actiu que hem desenvolupat es basa en una nanoestructura metàl·lica, unes esferes d'or que tenen aproximadament uns deu nanòmetres de diàmetre, sobre les quals muntem les molècules que tindran una funció en contacte amb les cèl·lules", detalla Joaquim Querol. "El producte creat per Endor fa que les cèl·lules es moguin, es reprodueixin millor i que regenerin l'entorn en el qual viuen i on reben nutrients; el nostre producte actua sobre la proteïna que activa aquests tres de factors bàsics de la vida de les cèl·lules", explica el director general de la firma.

Bona part de les empreses biotecnològiques creades a Catalunya durant els últims anys es basen en els coneixements i l'experiència d'investigadors -generalment del sector públic- que esperen poder portar al mercat alguns dels resultats del seu estudi.

En el cas d'Endor Nanotechnologies, el procés va ser substancialment diferent. El projecte va sorgir d'una iniciativa privada que buscava un sector tecnològic en el qual fos possible posar en marxa una empresa i desenvolupar productes basats en la innovació. El millor candidat per posar en marxa aquest projecte va ser la nanotecnologia aplicada a la salut humana. L'activitat d'Endor es va iniciar a l'abril del 2007 amb l'equip inicial format per Joaquim Querol i Javier Fernández (director d'Operacions Financeres) i, un any més tard, amb la incorporació de Judith Sendra (directora d'R+D).

Trobar el primer candidat a producte comercial va requerir pràcticament un any d'investigació i assajos. Primer van provar amb el sistema nerviós central i després van passar a l'oncologia i la dermatologia. "Vam pensar en el desenvolupament d'un producte per al tractament d'un efecte secundari greu en quimioteràpia, la mucositis oral [inflamació de les membranes mucoses de la boca], i el resultat d'aquest estudi va avançar fins a la fase d'estudis clínics, però vam haver de deixar aparcada aquesta fase llarga i complicada per centrar-nos en productes que poguéssim portar al mercat més ràpidament", recorda el fundador, soci i president executiu de l'start-up.

La investigació en aquest camp va ajudar a desenvolupar del tractament cosmètic Y.en, que ja s'està comercialitzant en clíniques i punts de venda especialitzats. Endor negocia actualment la seva primera iniciativa comercial internacional amb un acord per a la utilització dels seus productes en una cadena de clíniques especialitzades de l'àrea de París, explica Joaquim Querol.

Els resultats amb el tractament desenvolupat per Endor han permès comprovar la regeneració de lesions a la pell, incloent l'eliminació de cicatrius i taques a causa de la hiperpigmentació postinflamatòria pròpia de ferides profundes, assegura la companyia.

Endor ha estat una de les primeres empreses incorporades al registre que la Comissió Europea va iniciar el 2013 com a resultat d'una nova normativa d'obligat compliment que afecta exclusivament les empreses europees de nanomedicina capaces de comercialitzar productes destinats a ús cosmètic fruit de la seva investigació. "Y.en és uns dels primers compostos nanotecnològics autoritzats per la Comissió Europea en aquest sector", explica Joaquim Querol.

Un trio d'emprenedors

Endor Nanotechnologies és un exemple clar de les empreses nascudes de l'esforç d'un petit grup d'emprenedors. Joaquim Querol és fundador, soci i director general de la companyia. Llicenciat en Enginyeria Electrònica a la Universitat Politècnica de Catalunya (1996) i màster en Física de la Universitat de Barcelona (2000), Querol va ser investigador en el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la seva primera iniciativa com a emprenedor va ser Sokkos, una empresa especialitzada en el desenvolupament de projectes d'aparells electrònics aplicats a l'arquitectura.

Judith Sendra és llicenciada en Biologia i doctora en Biomedicina per la Universitat de Barcelona, i titulada en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitata Oberta de Catalunya. Té experiència professional en gestió de projectes tant en el sector públic com en el privat, i des del 2008 és la responsable la cartera d'R+D d'Endor. La seva especialització és el desenvolupament d'estudis de farmacologia amb nanopartícules metàl·liques avançades.

Javier Fernández és soci fundador i conseller d'Endor. Màster en Economia per la Universitat de Barcelona i MBA per Esade i l'escola de negocis de Warwick (UK), amb àmplia experiència en operacions corporatives.

[Article publicat el 7 de febrer de 2015 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.]



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada