dimecres, 6 de maig del 2015

Jornada 'Connectem la innovació': la UPC bat rècords en la relació ciència-empresa

Nou rècord de contactes entre centres d'investigació i empreses a Catalunya. La jornada "Connectem la innovació", celebrada dimecres passat, dia 12, a l'edifici Gaia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa va aconseguir la respectable xifra de 250 interaccions universitat-empresa en menys de tres hores. Posant en pràctica la tècnica del networking directe, representants de 21 empreses de Terrassa i del conjunt del Vallès van entrar en contacte amb 24 grups d'investigació de la UPC i amb el Centre Tecnològic Leitat. La trobada s'emmarca en les activitats Terrassa a Òrbita organitzades pel Parc Científic i Tecnològic de Terrassa Orbital 40 amb l'objectiu de difondre la feina d'investigació i desenvolupament que es duu a terme a Terrassa i acostar aquestes activitats al món empresarial.

La xifra de 250 contactes o interaccions universitat-empresa és atractiva, però encara és més important "el canvi de cultura" que representen aquest tipus de jornades, explica David González, subdelegat d'investigació del Campus de Terrassa de la UPC i investigador del grup TIEG (Grup d'Electrònica Industrial de Terrassa). "Estem creant una atmosfera de confiança i coneixement entre empreses i centres d'investigació que sens dubte tindrà resultats pràctics", avança González.

"Connectem la innovació" ha celebrat aquest any la seva segona edició i els resultats han estat "molt positius". "Algunes de les empreses que participen en aquestes trobades es queden sorpreses de tot el que es fa a la universitat, potser perquè encara es manté la visió del segle XIX que les universitats són llocs foscos i tancats on treballen savis que no volen que ningú els molesti", explica el subdelegat d'investigació del Campus de Terrassa de la UPC.

Jaume Amate, director de Master Àudio Electroacústica -una de les empreses que ha participat en la jornada-, destaca que aquesta iniciativa d'Orbital.40 permet a les empreses ampliar el coneixement dels grups d'investigació que hi ha a la UPC i a Leitat, i descobrir àmbits de col·laboració en els quals fins ara no havien pensat. "Ens trobem amb sorpreses agradables de grups d'investigació que treballen en camps molt diferents al de les nostres empreses, però que tenen tecnologies que es poden aplicar a la solució de problemes en la indústria", detalla el director general d'aquesta empresa creada el 1972 a Terrassa i que distribueix productes i solucions avançades d'àudio professional a 40 països.

Grups d'investigació Xarxa Tecnio

La jornada "Connectem la innovació" és especialment interessant per a les empreses perquè s'ha de recordar que la UPC i el Leitat han posicionat Terrassa com la segona ciutat catalana amb més grups d'investigació de la Xarxa Tecnio de la Generalitat, la xarxa de grups que transfereixen directament la seva activitat innovadora cap a la indústria. Al Campus de la UPC a Terrassa, per exemple, hi treballen 441 investigadors i 120 doctors procedents de prop de 30 països, contractats per a projectes específics. "Aquesta concentració de talent es distribueix en 40 grups d'investigació que treballen en tots els àmbits de la indústria, la ciència i la tecnologia, i d'aquests 40 grups, 10 són membres de la Xarxa Tecnio i formen part del Centre d'Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT-UPC), cosa que representa el 50% del total", destaca David González.

El Centre Tecnològic Leitat, per la seva part, té un total de 214 col·laboradors -el 16% dels quals són doctors- i duu a terme la gestió de 251 propostes de projectes d'investigació, desenvolupament i innovació; 222 de les quals s'estan executant en col·laboració amb empreses i institucions al màxim nivell nacional i internacional. Leitat és membre de la xarxa Tecnio i té per objectiu col·laborar amb empreses i institucions afegint valor tecnològic tant als productes com als processos.

La jornada Connectem la innovació va ser presentada per David González, Joan Parra, director general del Leitat, i Amadeu Aguado, tinent d'alcalde de l'Àrea de Promoció Econòmica i Innovació de l'Ajuntament de Terrassa. Aguado destaca que aquesta proposta de l'Orbital.40 vol ser "un exemple de la cultura de compartir per guanyar, un enllaç necessari entre el món de la ciència i l'empresa".

El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Innovació destaca l'èxit de la trobada del dia 12 i avança que una de les pròximes activitats de Terrassa en Òrbita estarà dedicada a "compartir les males experiències, perquè encara que la nostra cultura encara no ho tingui del tot assumit, els emprenedors també aprenen dels fracassos".

[Article publicat el 16 de novembre de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada