dilluns, 3 de març del 2014

Phyture Biotech, empresa sorgida de la UB, inventa un fotoprotector a base de plantes

Albert Jané Óscar Expósito es van conèixer al departament de Biotecnologia Vegetal de la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB). Hi van coincidir quan Expósito treballava en la preparació de la seva tesi doctoral i Jané estudiava un màster. La tecnologia de cultiu cel·lular vegetal va ser un dels primers punts de trobada per a una amistat que s'acabaria convertint en un projecte empresarial. "Vèiem que algunes empreses venien al departament de Biotecnologia Vegetal interessant-se en projectes de desenvolupament i vam pensar que aquell camp de treball podia tenir sortida comercial en camps com la farmàcia o la cosmètica", recorda Albert Jané.

"Sabíem de ciència, però no teníem coneixements de negocis, i en aquest camp vam rebre tota l'ajuda necessària de la Fundació Bosch i Gimpera, el centre de transferència del coneixement, tecnologia i innovació de la UB, que ens va ajudar a fer el primer pla de negoci i a engegar l'empresa Phyture Biotech el juny del 2009. El projecte també va rebre el suport de Bioemprenedors XXI, el programa de suport a la creació d'empreses en l'àmbit de les ciències de la vida que promouen La Caixa, Barcelona Activa i Biocat. Va rebre el tercer premi en el concurs d'Idees de Negoci de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Les plantes produeixen una gran varietat de compostos, molts dels quals s'han utilitzat tradicionalment per a productes farmacèutics i cosmètica. La idea de negoci de Phyture Biotech és fer servir la tecnologia del cultiu cel·lular vegetal per aprofitar més bé la riquesa química dels vegetals, "dominar el creixement de la planta i augmentar la producció dels principis actius que ens interessen per a la cura de la pell, per exemple; perquè amb la nostra tecnologia obtenim productes més eficaços i d'una manera més ecològica", indica Albert Jané.



Regenerador de la mucosa vaginal

Seguint el fil dels exemples, el director general d'aquesta spin-off de la UB explica el cas de la centella asiàtica, una planta molt utilitzada tradicionalment que té efectes demostrats com a cicatritzant, entre altres propietats positives per a la salut. En col·laboració amb una empresa farmacèutica, Phyture Biotech ha desenvolupat el primer producte sanitari recomanat com a regenerador de la mucosa vaginal a base d'extracte de centella asiàtica produïda per cultiu cel·lular. "La diferència amb una planta de cultiu tradicional és que nosaltres fem possible que una part de la planta que conreem en condicions especials en laboratori, en aquest cas de centella asiàtica, acabi produint una gran quantitat de cèl·lules mare i del principi actiu que ens interessen", indica Jané.

A més d'aquest producte regenerador, i també gràcies al cultiu cel·lular vegetal, Phyture Biotech ja ha desenvolupat quatre productes cosmètics en exclusiva per a clients i traurà al mercat aquesta primavera el primer producte propi. "Fins ara hem treballat amb clients específics de manera que ells finançaven la investigació i el desenvolupament perquè, amb la nostra tecnologia, aconseguíssim el producte que necessitaven", explica Jané.

En una segona línia de treball, Phyture treballa ara en el desenvolupament dels seus propis productes, amb un primer resultat al mercat per a aquesta primavera. "A partir d'un tipus de cultiu cel·lular vegetal hem creat un fotoprotector, és a dir, l'ingredient principal per fer un nou tipus de crema solar, minimitzant els danys causats per la llum ultraviolada", explica Albert Jané sense poder donar més detalls per motius comercials. "Basant-nos en el coneixement que tenim d'una espècie vegetal determinada, n'hem extret les cèl·lules mare i hem aconseguit un cultiu cel·lular que permet produir els principis actius que tenen propietats fotoprotectores", explica el director general de Phyture. Els assajos in vitro i in vivo han demostrat les propietats fotoprotectores i fotoreparadores d'aquest primer producte propi d'aquesta empresa sorgida de la UB. "La idea és mantenir el nostre treball per a empreses i, alhora, anar ampliant la gamma de productes propis que comencem aquesta primavera amb el fotoprotector", conclou Albert Jané.

Una empresa amb participació de l'Inkemia IUCT Group

Phyture Biotech té les instal·lacions a Terrassa i disposa d'una plantilla de sis treballadors. "A més a més, com a empresa del grup Inkemia IUCT, actualment hi ha 21 persones que treballen per als nostres projectes", explica Albert Jané. El volum de negoci que fa Phyture és d'uns 250.000 euros a l'any, "però, amb la nova gamma de productes, esperem tenir un creixement exponencial de la facturació al llarg dels propers anys", assegura el director general.

Inkemia IUCT és un grup empresarial que té la seu a Mollet del Vallès i està especialitzat en innovació i desenvolupament de fàrmacs, biotecnologia industrial i química verda. El grup està estructurat en tres divisions: IUCT SA (divisió de coneixement), IUCT Emprèn SL (emprenedoria) i IUCT Espais SL (equipaments).

Una de les divisions, IUCT Emprèn, va entrar en l'accionariat de Phyture Biotech l'any 2011 amb una aportació de 270.000 euros, a través del Fons de Capital Coneixement d'IUCT. Aquesta empresa del grup Inkemia IUCT participa també com a accionista minoritari en Plasmia Biotech SA (vegeu article del darrer 1 de desembre en aquesta mateixa pàgina "De la ciència al mercat"), Biodan Science (desenvolupament i fabricació d'ingredients actius de caràcter orgànic per al sector de cosmètic i parafarmàcia) i Enemce Pharma (dedicada al desenvolupament de fàrmacs millorats en l'àrea terapèutica cardiovascular).

[Publicat el 2 de març de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. Disponible en edició paper i edició Premium per a subscriptors.]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada