dilluns, 24 de febrer del 2014

El Cimab, una empresa sorgida de la UAB, busca les millors solucions a la infertilitat masculina

El semen dels catalans és el més infèrtil d'Espanya". Aquest va ser el titular de La Contra de La Vanguardia del 18 d'abril del 2009. La contundent sentència corresponia al professor John Aitken, director del centre d'investigació reproductiva de la Universitat de Newcastle (Austràlia) i expert internacionalment reconegut en l'estudi del semen humà.

Una setmanes abans de sorprendre els lectors d'aquest diari, Aitken havia participat en el congrés internacional d'andrologia celebrat a Barcelona, on les seves paraules havien deixat empremta també en Agustí Garcia Peiró, un jove que en aquella època estava acabant el doctorat en Biologia Cel·lular i que buscava fórmules per poder continuar treballant en el que més li apassiona, l'estudi de les causes i solucions a la infertilitat.

"Treballar a la universitat com a professor titular i continuar fent investigació pel procediment tradicional és molt difícil, per això cal buscar fórmules imaginatives", explica García Peiró com un dels motius principals que el farien crear una empresa. "Moltes de les persones amb estudis científics que acaben la carrera -indica Agustí Garcia- marxen a l'estranger a fer el postdoctorat i acaben treballant en temes que no tenen res a veure amb la seva formació acadèmica inicial, però jo volia provar de continuar la meva vocació sense haver d'emigrar, i des del Parc Científic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) em van ajudar a aconseguir-ho"...

Primera patent

L'esforç de Garcia Peiró va donar els primers resultats amb el descobriment d'un mètode per determinar fàcilment l'estrès oxidatiu dels espermatozoides, un procés relacionat amb la fragmentació de l'ADN que es considera com un dels paràmetres a tenir en compte per determinar les causes de la infertilitat masculina. Garcia Peiró i el director de la seva tesi doctoral, el professor Jordi Benet, van convertir aquesta troballa en una patent, i "aquesta patent va obrir la porta a la creació d'un spin off de la UAB", recorda aquest jove científic emprenedor.

El projecte d'Agustí Garcia Peiró es va concretar l'octubre del 2011 amb la creació del Centre d'Infertilitat Masculina i Anàlisi de Barcelona SL (Cimab). El nou mètode per determinar l'estrès oxidatiu dels espermatozoides era una de les bases de la nova empresa, però finalment el Cimab va llicenciar aquesta patent a una empresa que està fabricant l'equip i ha demanat l'extensió de la patent a altres països.

"El treball del Cimab se centra ara en la investigació en infertilitat masculina i en l'atenció a persones que estiguin preocupades per la seva qualitat espermàtica; fem una transferència directa dels nostres coneixements de laboratori a la consulta, aplicant els nostres coneixements en biologia cel·lular de l'espermatozoide en la valoració de l'estat fèrtil dels pacients", explica García Peiró, abans de detallar que el Cimab "no és pròpiament un centre de la UAB però tampoc no és una empresa tradicional".

Problemes de finançament

De fet, el Cimab és una empresa molt petita que ha de buscar gota a gota els recursos per poder continuar treballant. Com a exemples d'aquesta manera singular de finançar l'activitat de l'empresa, García Peiró explica que el Cimab ha firmat els primers convenis amb centres d'infertilitat per realitzar investigacions científiques que siguin del seu interès. "Una altra fórmula de finançament del treball de recerca és aconseguir beques d'investigació com les que convoca la Corporació Sanitària Parc Taulí, com la que vam aconseguir l'any passat per millorar el pronòstic del càncer de pròstata a partir del plasma seminal".

En una línia molt similar, el Cimab ha arribat a un acord per realitzar una part de les analítiques de qualitat del semen en un estudi que prova de comprovar si la contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona pot estar relacionada amb l'augment de la infertilitat. "Amb els recursos que aconseguirem amb l'acord contractarem una persona que ha acabat recentment la tesi doctoral, mentre que el projecte d'investigació amb el CIRH (Centre d'Infertilitat i Reproducció Humana) ens permetrà contractar una jove que està preparant la seva tesi doctoral", explica el fundador i director de Cimab per donar una idea de la singularitat de l'empresa.

Neixen els productes per millorar la qualitat del semen

Les empreses farmacèutiques no perden l'ocasió de posar al mercat nous productes. El professor John Aitken explicava el 2009 a La Contra de La Vanguardia que hi ha diversos estudis científics que mostren un increment dels problemes de fertilitat en la població masculina en països industrialitzats com Catalunya. En alguns casos, els investigadors han apuntat que les causes poden estar relacionades amb la contaminació, els hàbits de vida i l'alimentació.

Les companyies farmacèutiques s'han inspirat en aquest tipus de dades per llançar els primers complements alimentaris o suplements dietètics (no poden ser catalogats com a medicaments) que es presenten com a solucions per a "el manteniment de la fertilitat masculina" o directament per "optimitzar la qualitat de l'esperma". La llista de productes d'aquest tipus creix amb rapidesa; la seva eficàcia haurà de ser demostrada.
.
[Publicat el 23 de febrer de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. Disponible en edició paper i edició Premium per a subscriptors.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada