diumenge, 13 d’octubre del 2013

Una empresa sorgida de la UdG crea un sistema per filetejar aliments amb visió 3D

Alguns dependents filen molt prim a l’hora de tallar l’embotit. Els demanem un quart de quilo de pernil del país i al primer intent, després de tallar un nombre indeterminat de talls, dipositen la mercaderia a la bàscula i l’agulla marca exactament 250 grams. L’experiència és un grau, però què passa quan en una línia de producció automatitzada volem tallar i envasar peces de bacó d’exactament 500 grams? La pregunta pot semblar supèrflua per a un consumidor que s’acosta poc al supermercat, però es tracta de tot un repte per a algunes indústries del sector.

La solució més moderna i imaginativa a aquesta proposta ha sorgit del coneixement científic i de la tecnologia de l’empresa Aqsense, creada l’any 2004 com un spin-off de la Universitat de Girona (UdG). Aqsense va néixer en concret per la iniciativa de membres del grup de Robòtica i Visió per Computadora de la universitat i està especialitzada en la visió artificial 3D per a automatització i control de qualitat.
Després d’un primer període d’exploració dels mercats, durant els últims anys aquesta empresa ha treballat en programes informàtics i sistemes per a camps tan diversos com la fabricació de components d’automoció, l’ortodòncia o les màquines de tall i envasament d’aliments.

El 2009 l’empresa Marel, una multinacional especialitzada en la fabricació de màquines per al processament d’aliments, va aplicar la tecnologia de visió 3D desenvolupada per Aqsense per perfeccionar el sistema de tall de peces de carn. “La primera aplicació de Marel va ser per tallar bacó”, recorda Ramon Pallí, gerent d’Aqsense. “Amb l’ajuda de tres càmeres i de tres làsers s’escaneja el volum total de la peça de bacó mentre passa per la cinta transportadora i, de manera immediata –amb aquestes dades introduïdes en un sistema informàtic–, la màquina talla la carn en peces amb el pes exacte desitjat”, detalla Pallí. L’aportació principal d’Aqsense en aquesta aplicació és el programa informàtic que fa possible el processament de les imatges en 3D amb una gran precisió i a molt alta velocitat, amés del disseny complet del sistema de càmeres i làsers.

El sistema ha estat adoptat també per una multinacional alemanya de fabricació de màquines de tallar carn a filets. No obstant això, a Espanya, malgrat algun intent inicial, no hi ha hagut cap empresa que hagi aplicat en aquest camp la precisió científica de l’empresa derivada de l’Universitat de Girona.

L’escàner de 360 graus per filetejar aliments és l’aplicació estrella d’Aqsense però no l’única....

[Fragment inicial de l'article publicat el 13 d'octubre 2013 a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement Diners del diari La Vanguardia. Disponible en edició paper i edició electrònica per a subscriptors. Text: Joaquim Elcacho]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada