dilluns, 29 d’abril del 2013

La Comissió Europea aprovarà la moratòria sobre els insecticides que afecten les abelles

La Comissió Europea ha anunciat avui que continuarà la tramitació del projecte de moratòria de dos anys sobre alguns dels usos de tres insecticides neonicotinoides per tal d'analitzar a fons el possible impacte d'aquests productes sobre el declivi de les colònies d'abelles. La proposta de moratòria ha tingut en la votació d'avui a la Comissió 15 vots a favor, 8 en contra i 4 abstencions, una majoria insuficient per tirar endavant de forma automàtica. Tot i amb això, l'executiu europeu ha anunciat que tirarà endavant la moratòria, que podria entrar en vigor l'1 de desembre d'aquest any.

L'origen de la proposta comunitària és un informe de l'Agència Europea de Seguretat alimentària publicat al gener que relaciona l'ús dels insecticides neonicotinoides amb l'alta mortalitat que pateixen les colònies d'abelles. En particular, la proposta pretén modificar les condicions d'ús dels tres insecticides sospitosos (tiametoxam, imidacloprid i clotianidina) per evitar temporalment la seva utilització en plantes i cultius que atrauen les abelles i en els cereals d'hivern.

Reportatge sobre els problemes que afecten les abelles
 publicat el passat dia 7 a 'Magazine' de La Vanguardia
En total, quinze Estats membres han votat a favor de la moratòria (dos més que en una votació precedent del mes de març): Espanya, Alemanya, França, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Estònia, Xipre, Letònia, Luxemburg, Eslovènia, Malta, Holanda, Polònia i Suècia , han indicat fonts comunitàries.

En contra han votat vuit països: Regne Unit, Itàlia, Portugal, la República Txeca, Àustria, Hongria, Romania i Eslovàquia.

"Encara que ara una majoria d'Estats membres dóna suport a la proposta, la majoria qualificada necessària no s'ha aconseguit. La decisió ara correspon a la Comissió", ha indicat el comissari europeu de Sanitat, Tonio Borg. "Atès que la nostra proposta es basa en diversos riscos per a la salut de les abelles identificats per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, la Comissió seguirà endavant amb el seu text en les pròximes setmanes", va indicar Borg.

+ informació: Comissió Europea http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-379_en.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada