dimecres, 20 de març del 2013

Retirat "temporalment" l'article sobre la troballa del fòssil humà més antic d'Europa

La revista Journal of Human Evolution ha "retirat temporalment" l'article científic on es presentava el descobriment i datació d'un queixal trobat a Orce (Granada) i que, segons els autors, seria el fòssil més antic d'Europa corresponent a una espècie humana. L'article estava firmat per un equip de 20 investigadors d'Espanya (vuit d'ells, de Catalunya), França i Estats Units i va ser publicat en el passat dia 5 en l'edició electrònica d'aquesta revista.

En una nota breu apareguda l'edició electrònica de JHE, l'editor indica que lamenta informar que "aquest article ha estat retirat temporalment" i que, "tan aviat com sigui possible", es publicarà una nova versió de l'article així com explicacions sobre els motius d'aquesta retirada temporal. L'editor deixa oberta també la possibilitat de restablir l'article original.

A partir d'aquesta decisió de l'editor de JHE, revista del grup Elsevier, han començat a aparèixer tot tipus d'especulacions. Mercè Piqueras exposava ahir nit algunes de les causes possibles en el seu sempre interessant bloc La lectora corrent. Fonts citades pel bloc El niño de Orce indiquen que la retirada temporal es va fer efectiva diumenge passat. L'incident té més abast pel fet de tractar-se d'un fòssil trobat a un jaciment d'Orce, una localitat que es va fer famosa per la polèmica troballa, l'any 1982, d'un os atribuït a un crani humà del paleoantropòleg Josep Gibert.  


Més informació:
Journal of Human Evolution
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047248413000304
Bloc 'La lectora corrent', de Mercè Piqueras
http://lectoracorrent.blogspot.com/2013/03/larticle-sobre-la-dent-de-llet-dorce.html
Bloc RetractionWatch
http://tinyurl.com/bp8n36r
Bloc 'El niño de Orce'
http://www.xn--elniodeorce-4db.es/2013/03/temporalmente-eliminado.html
Referència anterior a ComunicaCiència.cat
http://catalunyaciencia.blogspot.com.es/2013/03/descobreixen-granada-el-fossil-mes.html



4 comentaris:

  1. El dato de la fecha de retirada lo hemos estimado a partir de que en este foro http://prehistoria.foroactivos.net/n882-journal-of-human-evolution-retira-temporalmente-el-articulo-sobre-el-fosil-de-orce-datado-en-14-ma es el primer lugar en que consta la noticia, y su entrada fue publicada el domingo, así que por deducción tuvo que ser retirado con anterioridad, pero desconocemos la fecha o momento exacto de su retirada.

    Por si quieren añadir esta referencia a su entrada. Un saludo.

    ResponElimina
  2. también es interesante que citen http://retractionwatch.wordpress.com/2013/03/19/toothless-wonder-paper-on-oldest-human-fossil-in-europe-temporarily-removed-from-journals-site/ que parece ser un blog dedicado a este tipo de publicaciones científicas que por uno u otro motivo se retiran, modifican, etc...

    ResponElimina
  3. Gracias por la información y comentarios de los autores del bloc El Niño de Orce, si se fijan, el enlace a la entrada de este tema en el bloc RetractionWatch ya está indicada, pero con una dirección resumida http://tinyurl.com/bp8n36r . Joaquim Elcacho

    ResponElimina
  4. Jo espero que, si tornen a posar l'article sigui amb les referències adequades i sense la foto "photoshopada" amb l'ascla de l'article de Gibert et al. de 1998.

    ResponElimina