dimecres, 13 de març del 2013

Les persones que fan exercici físic regularment presenten un millor rendiment cognitiu

Les persones que practiquen habitualment algun tipus d'exercici físic o esport presenten un millor rendiment cognitiu que les que tenen una mala condició física, segons un estudi publicat pe experts de la Universidad de Granada a la revista Plos One. Concretament, les dades d'aquesta investigació indiquen que tenen una millor atenció sostinguda (reaccionen més ràpidament davant un estímul extern presentat de forma impredictible en una tasca monòtona), així com un funcionament més eficient del seu sistema nerviós autònom davant càrregues cognitives prolongades en el temps .

Els responsables d'aquesta investigació han comparat el rendiment cognitiu en mecanismes específics com ara atenció sostinguda, orientació de l'atenció en el temps (generar expectatives de quan passarà un esdeveniment) i percepció del temps. Per aconseguir-ho, van treballar amb una població formada per 28 joves homes. D'aquests, 14 van ser estudiants de la universitat de Granada entre 17 i 23 anys, i presentaven un baix nivell d'aptitud física (d'acord amb els valors normatius establerts pel Col · legi Americà de Medicina de l'Esport). Els 14 restants tenien entre 18 i 29 anys, i un alt nivell d'aptitud física: 11 pertanyen a la Federació de Ciclisme Sub-23 d'Andalusia, i els altres 3 són alumnes de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la Universitat de Granada.

Segons investigacions prèvies, entre els nombrosos beneficis que reporta la pràctica regular d'activitat física, destaca una millora del funcionament més eficient del sistema nerviós autònom, major variabilitat de la freqüència cardíaca (to vagal), i fins i tot sembla estar relacionada amb adaptacions estructurals i funcionals sobre el sistema nerviós central. Per exemple, l'esport ajuda a evitar problemes de neurodegeneració, promou la neurogènesi i el creixement de capil·lars sanguinis en zones com hipocamp, còrtex, cerebel i ganglis de la base.

Article a la revista PLOS One: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0056935
Nota de la Universitat de Granada: http://tinyurl.com/clvsche

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada