dimarts, 26 de març de 2013

El nou sistema de dipòsit i retorn d'envasos de begudes es posarà a prova a Cadaqués


Cadaqués acollirà durant dos mesos la primera prova pilot a Catalunya del nou sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a envasos de begudes, segons ha anunciat aquest matí el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot.

Des del 15 d'abril fins el 30 de juny d'aquest any, les persones que comprin a Cadaqués ampolles de plàstic o llaunes de begudes de refresc, aigües, sucs i cerveses hauran de pagar un dipòsit de cinc cèntims per envàs en concepte de dipòsit per l'envàs. Després de consumir el producte, els compradors podran recuperar aquest dipòsit quan tornin l'envàs en un dels 10 establiments col·laboradors del projecte.

A Alemanya, el retorn d'envasos es pot fer de
 forma manual o amb màquines que identifiquen
 l'envàs i donen un tiquet pel valor del dipòsit. Foto: Retorna
El SDDR és a la pràctica una nova versió del sistema tradicional de dipòsit per als envasos de begudes, utilitzat a Catalunya en diverses línies de productes fins als anys 1980-90. Sistemes similars als que es volen posar ara a prova a Cadaqués funcionen amb èxit a 40 països i regions del món; amb una eficiència del fins al 98% (com és el cas d'Alemanya).

El projecte està impulsat per la Fundació Privada Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, i l’entitat sense ànim de lucre Retorna, i amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, que en farà el seguiment i valoració.

Més informació:

www.retorna.org/cadaquesretorna.zip

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/docs/2013/03/26/12/23/54554288-5b10-4ea0-a4e3-4af596c0eac7.pdf
Cap comentari:

Publica un comentari